Računalništvo, telefonija
16.07.2020 08:34

Deli z drugimi:

Share

Mobilno omrežje 6G bo nared za komercialno uporabo leta…

Mobilno omrežje 6G naj bi bilo kot nalašč za hiter prenos ogromne količine podatkov!
Mobilno omrežje 6G naj bi bilo kot nalašč za hiter prenos ogromne količine podatkov!

Nova generacija brezžičnih omrežij je tukaj in kar nekaj držav se bori za prvo mesto na globalnem trgu razvoja 5G tehnologije. Zato ne preseneča, da je ta uporabnikom storitev mobilne telefonije vse bolj dostopna in jim seveda prinaša številne prednosti, predvsem v obliki hitrejšega prenosa podatkov. Drugi so do tehnologije skeptični, saj so prepričani, da je zdravju škodljiva. Čeprav mobilno omrežje 5G še ni zaživelo v mnogih državah širom sveta, se v Južni Koreji že govori o njegovem nasledniku, in sicer omrežju šeste generacije oziroma 6G.

Pri podjetju Samsung so prepričani, da bo mobilno omrežje 6G zaživelo že leta 2028, kar pomeni, da bo že na voljo za komercialno uporabo. Običajnim uporabnikom pa bo na voljo okoli leta 2030, kar pomeni, da bo to cenovno dostopno širšemu krogu prebivalstva širom sveta. Pri podjetju Samsung so prepričani, da bi lahko mobilno omrežje 6G zagotovilo prenos podatkov s hitrostjo do enega terabajta na sekundo. To dejansko pomeni, da bi lahko vsaj teoretično v eni sekundi prenesli kar 142 ur videoposnetkov ločljivosti 4K, kar je danes povsem nepredstavljivo. Zakasnitveni čas naj bi bil krajši od 100 milisekund.

Pomembno vlogo pri delovanju mobilnih omrežij 6G naj bi imela umetna inteligenca. Ta naj bi namreč skrbela za upravljanje nove tehnologije in za zagotavljanje hitrega prenosa podatkov. Poleg tega naj bi umetna inteligenca pomagala pri vprašanjih zasebnosti ter varnosti pri uporabi omrežja in izmenjavi podatkov.


Prijavi napako v članku