Telefoni
13.10.2012 05:28
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mobilnik dela boljše fotografije kot pet let stari fotoaparat

Digitalni fotoaparati pametnih mobilnih telefonov so iz dneva v dan kakovostnejši!
Digitalni fotoaparati pametnih mobilnih telefonov so iz dneva v dan kakovostnejši!

Kakovost digitalnih fotoaparatov, s katerimi so opremljeni pametni mobilni telefoni, je že povsem primerljiva s kompaktnimi aparati nižjega cenovnega razreda. Nekateri mobilniki višjega cenovnega razreda jih celo prekašajo. Ali je temu res tako v praksi ali ne, je seveda bolj kot ne osebna ocena vsakega posameznika. Podjetju DxOMark je na strokoven način uspelo dokazati, da sodobni pametni mobilni telefoni zajemajo precej boljše fotografije kot pet let stari kompaktni digitalni fotoaparati.

Raziskovalci podjetja DxOMark so kakovost fotoaparatov pametnih mobilnih telefonov Samsung Galaxy S3 in Nokia 808 PureView primerjali s kompaktnima digitalnima fotoaparatoma Canon Powershot S100 in Canon Powershot G5. Raziskava je pokazala, da mobilnik Nokia 808 PureView zajema občutno kakovostnejše fotografije v primerjavi s 5 let starim kompaktnim fotoaparatom Canon Powershot G5. Vrhunski mobilnik slednjega na celi črti prekaša tudi na področju fotografiranja. Nič kaj slabše se ni obnesel pametni mobilni telefon Samsung Galaxy S3. Ta je namreč na celi črti premagal celo Canonovega kompaktnega paradnega konja Powershot S100.

Pri podjetju DxOMark so prepričani, da imajo proizvajalci pametnih mobilnih telefonov še veliko manevrskega prostora za pripravo še kakovostnejših digitalnih fotoaparatov. Njihovo kakovost naj bi izboljšali predvsem na račun povečevanja števila točk in izboljšave algoritmov, ki »sodelujejo« pri sestavi končne fotografije. Večja kot bo procesorska moč mobilnikov, bolj zapleteni bodo lahko »fotografski« algoritmi in s tem se bo posledično zvišala tako kakovost fotografij kot filmskih posnetkov. Vse kaže na to, da bodo morali cenovno ugodni fotoaparati kmalu oditi v večna lovišča.


Prijavi napako v članku