Računalništvo, telefonija
16.11.2010 18:09

Deli z drugimi:

Share

Mobilni telefon je plačilno sredstvo prihodnosti

Mobilni telefon je plačilno sredstvo prihodnosti
Mobilni telefon je plačilno sredstvo prihodnosti

Srbski ponudnik telekomunikacijskih storitev Telenor je včeraj javnost seznanil z novo storitvijo PlatiMo, ki omogoča sodobno, zanesljivo in enostavno plačevanje z mobilnim telefonom. Za tehnične rešitve, implementacijo mobilnega plačevanja in za koordinacijo procesa poslovnega povezovanja med štirimi komercialnimi bankami in mobilnim operaterjem Telenor je zasluge želo slovensko podjetje Halcom d.d., vodilni ponudnik rešitev za plačilne sisteme v osrednji in jugovzhodni Evropi.

Za razvoj rešitve varnega mobilnega plačevanja 1-2-3 PLAČAM!, ki zagotavlja najvišjo stopnjo varnosti plačevanja z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila na SIM kartici, je skrbela ekipa strokovnjakov v podjetju Halcom, agencija Halcom-CA pa je tudi prva certifikatna agencija v regiji, ki obvladuje tehnologijo shranjevanja javnih in zasebnih ključev na pametne SIM kartice.

Projekt PlatiMo je eden prvih na svetu, ki je uspešno združil mobilnega operaterja in največje banke v določeni državi, načrti pa so, da se bodo v sistem PlatiMo v prihodnosti vključili tudi preostali mobilni operaterji in banke na srbskem trgu.

Mobilni telefon bo v Srbiji tako kaj kmalu postal sredstvo za plačila vseh vrst, od plačila mesečnih računov, prenosa sredstev med posamezniki, nakupa vozovnice za mestni avtobus, vstopnice za prireditve, plačilo položnic, pijače, nakupa v supermarketu ali plačila jahte in hotelskih uslug ter dviga denarja na bankomatih. Poleg plačevanja bodo z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila dostopali tudi do storitev e-uprave, kar je po besedah Ministrice za telekomunikacije in informacijsko družbo Jasne Matić izjemen korak za nadaljnji informacijski razvoj Srbije in njeno približevanje najrazvitejšim državam na svetu.


Prijavi napako v članku