Aplikacije in dodatni programi
20.08.2013 13:15
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mobilna aplikacija za pomoč slovenskim potrošnikom

Zveza potrošnikov Slovenije je na novinarski konferenci predstavila mobilno aplikacijo Potrošnikov SOS. Brezplačna aplikacija nudi priročne informacije o pravicah potrošnikov pri nakupih v trgovini in nasvete, kako ravnati pri uveljavljanju pravic.
Aplikacija Potrošnikov SOS nudi informacije o pravicah potrošnikov.
Aplikacija Potrošnikov SOS nudi informacije o pravicah potrošnikov.

Aplikacijo je pripravil Evropski potrošniški center z namenom, da potrošnikom na enostaven način predstavi, kakšne so pravice potrošnika, ki kupuje v trgovini. Namenjena je kupcem v trgovini, ki jim na enostaven način prikaže pravice potrošnikov. Predstavljeni primeri uporabe so bili želja po vračilu izdelka, rok za uveljavljanje pravice iz napake, garancijski pogoji ter razlike v ceni na polici in na blagajni. Aplikacija je namenjena Slovencem doma in v tujini, kot tudi tujcem v Sloveniji. Zaradi razlik v slovenski in evropski zakonodaji so vse informacije ločene na nakupe v Sloveniji in nakupe v EU.

»Aplikacijo smo razvili v želji potrošnikom ponuditi informacijo o svojih pravicah takrat in tam, kjer jo potrebujejo. Pogosto se na nas obrnejo potrošniki, ki kličejo neposredno iz trgovine, kjer so naleteli na problem. Takojšnja pomoč pa je še toliko bolj pomembna v primeru nakupov v tujini, ko naknadno vračanje v trgovino ni preprosto oziroma je povezano v visokimi stroški,« je izpostavila Jana Huč Uršič, vodja Evropskega potrošniškega centra.

Aplikacija je primerna tudi za slepe in slabovidne uporabnike, saj je vsebina na voljo tudi v zvočni obliki. »Informacijska tehnologija skorajda dnevno prinaša vrsto novosti, ki lahko tistim, ki imamo okvare vida, olajšajo nujne vsakdanje opravke. Aplikacije, kot je Potrošnikov SOS, nam namreč omogočajo bolj neodvisno življenje, kar je za številne slepe in slabovidne ključnega pomena,« je izpostavil Tomaž Wraber, predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Načrtujejo tudi video posnetek, ki bo izbrane pravice približal gluhim in naglušnim. Tako za slepe in slabovidne kot gluhe in naglušne pa bodo organizirali tudi delavnice s praktičnim prikazom namestitve in delovanja brezplačne aplikacije.

V prihodnosti še načrtujejo nadgradnjo, ki bo vključevala tudi informacije o spletnih nakupih in kako se najlažje zavarovati na tem področju.

Aplikacija je na voljo brezplačno za Android, Windows Phone naprave. Na iOS App Store jo boste ugledali v prihodnjem tednu, saj Apple trenutno še blokira objavo novih aplikacij. Prav tako bodo v prihodnjih dneh na voljo tudi angleške verzije aplikacije za vse omenjene operacijske sisteme.

Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Prijavi napako v članku