Računalništvo, telefonija
31.08.2012 16:27
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Množično brezžično polnjenje mobilnih naprav že v naslednjem letu?

Miniaturno čipovje za brezžično polnjenje mobilnih naprav podjetja Intel bo temeljilo na osnovi magnetne resonance.
Miniaturno čipovje za brezžično polnjenje mobilnih naprav podjetja Intel bo temeljilo na osnovi magnetne resonance.

Konec leta 2009 so na trg prispele prve naprave za brezžično napajanje in polnjenje prenosnih naprav. Kljub temu te danes še niso množično prisotne pri uporabnikih. Podjetje Intel se je pred kratkim odločilo temu narediti konec. S pomočjo podjetja Integrated Device Technology (IDT) bo namreč že v naslednjem letu pripravilo čipovje za brezžično polnjenje mobilnih naprav. S tem bo ta tehnologija postala dosegljiva prav vsakemu uporabniku elektronskih naprav.

Miniaturno čipovje za brezžično polnjenje mobilnih naprav podjetja Intel bo temeljilo na osnovi magnetne resonance. Tu se bo električna energija prenašala preko dveh tuljav, ki bosta uglašeni na isto resonančno frekvenco. Intelova čipovja naj bi omogočila polnjenje mobilnih naprav do razdalje 15 centimetrov. Izkoristek naj bi znašal okrog zavidljivih 85 odstotkov. Nekateri celo verjamejo, da bo mogoče preko magnetne resonance sočasno polniti in napajati večje celo število mobilnih naprav.

Intel bo čipovja za brezžično polnjenje in napajanje na osnovi magnetne resonance namenil bogati paleti naprav. Z njim bodo sprva opremljeni kompaktni prenosni računalniki, računalniki “vse v enem”, pametni mobilni telefoni in samostojni napajalni sistemi. Ker bodo ta čipovja cenovno relativno ugodna, jih bomo po vsej verjetnosti našli celo v napravah nižjega cenovnega razreda. Prve naprave, ki se bodo brezžično polnile in napajale na osnovi magnetne resonance, lahko po besedah računalniškega giganta pričakujemo že v prvi polovici naslednjega leta.


Prijavi napako v članku