Računalništvo, telefonija
23.04.2013 11:46
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Miniaturni superračunalnik za vsakogar

Podjetje Adapteva bo kmalu pričelo s prodajo izjemno zmogljivega računalnika, ki je komajda večji od dlani odraslega človeka in je cenovno dostopen tako rekoč vsakomur. Za »najšibkejšo« različico računalnika Adapteva Parallella bo namreč potrebno odšteti zgolj preračunanih 75 evrov.
Adapteva Parallella je prvi superračunalnik, ki je cenovno dostopen tako rekoč vsakomur!
Adapteva Parallella je prvi superračunalnik, ki je cenovno dostopen tako rekoč vsakomur!

Podjetje Adapteva je najavilo pričetek množične proizvodnje izjemno zmogljivega računalnika, ki je komajda večji od dlani odraslega človeka. Superračunalnik Parallella je nastal kot »produkt« zelo ambicioznega projekta, za katerega je mlado ameriško podjetje pridobilo sredstva preko spletnega portala Kictstarter (http://goo.gl/2cK1H). Podjetje Adapteva bo kmalu ponudilo v prodajo dve različici novosti, ki dosegata izjemno zmogljivost na račun vzporednega preračunavanja podatkov z večjedrnimi pospeševalniki.

Šibkejša različica superračunalnika Adapteva Parallella je opremljena s 16-jedrnim procesorjem frekvence “13 gigahercev” in zmogljivosti 26 gigaflopsov, medtem ko ima zmogljivejša različica za preračunavanje podatkov na voljo »45-gigaherčen« procesor s kar 64 sredicami frekvence 700 megahercev , ki pri polni obremenitvi dosegajo zmogljivost do 90 gigaflopsov. Na novost je mogoče namestiti odprtokodni operacijski sistem Ubuntu 12.04 in s tem poganjati bogato paleto programske opreme. Natančna navodila so na voljo na spletnem naslovu http://goo.gl/rN3uN.

Čeprav je superračunalnik Adapteva Parallella izjemno zmogljiv, je ta cenovno dostopen tako rekoč vsakomur. Za šibkejšo različico je namreč potrebno odšteti zgolj preračunanih 75 evrov, medtem ko za zmogljivejšo različico podjetje zahteva le preračunanih 150 evrov. Več informacij o izjemno zanimivem, kompaktnem in cenovno ugodnem superračunalniku Adapteva Parallella pa je na voljo na spletnem naslovu http://goo.gl/J2H9t.


Prijavi napako v članku