Računalništvo, telefonija
03.08.2017 08:06
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Miniaturni računalnik vreden 810 tisoč evrov

Miniaturni računalnik vreden 810 tisoč evrov
Miniaturni računalnik vreden 810 tisoč evrov

Švicarsko podjetje Prime Computer ponuja linijo kompaktnih računalniških sistemov s pasivnim hlajenjem, ki so pravzaprav predelane različice miniaturnih računalnikov Intel NUC. Ti računalniki so na voljo že od 1.015 evrov naprej, za ta denar pa kupec dobi računalnik, ki je opremljen z Intelovim procesorjem Core i3, štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika in pogonom Solid State s 120 gigabajti prostora. Za največje petičneže pa je podjetje Prime Computer nedavno ponudilo v prodajo precej dražji računalnik, ki je prekrit z 18-karatnim zlatom.

Miniaturni računalniški sistem vrednosti 810 tisoč evrov je seveda namenjen bogatašem, vgrajena strojna oprema pa bo zlahka kos tudi nekoliko zahtevnejšim opravilom. Novost so namreč inženirji podjetja Prime Computer opremili z Intelovim procesorjem Core i5, 32 gigabajti sistemskega pomnilnika in pogonom Solid State z do petimi terabajti prostora. Na njem pa ima lahko uporabnik nameščen operacijski sistem Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 ali eno od priljubljenih distribucij odprtokodenga operacijskega sistema Linux.

Za hlajenje strojnih komponent skrbi kar ohišje samo, saj zlato prevaja toploto precej bolje od aluminija. Čeprav strojnih komponent računalnika ni mogoče zamenjati, se s tem lastniki ne bodo preveč obremenjevali, saj vrednost računalnika dobro »vzdržuje« kar sedem kilogramov zlata, kolikor je bilo uporabljenega pri razvoju sistema.


Prijavi napako v članku