Operacijski sistemi
23.05.2012 06:25
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Miniaturni računalnik Android za »male pare«

Za preračunanih 40 evrov bomo lahko kmalu kupili »čistokrvni« računalnik Android!
Za preračunanih 40 evrov bomo lahko kmalu kupili »čistokrvni« računalnik Android!

Cenovno ugoden osebni računalnik Raspberry Pi je dobesedno obnorel računalničarje širom sveta in hkrati povzročil »eksplozijo« ponudbe na področju miniaturnih računalnikov, na katerih teče mobilni operacijski sistem Android. Takoj za tem, ko se je na kitajski spletni strani pojavil zanimiv računalniški sistem Android, ki ga lahko nosimo s seboj kar v žep, je podjetje VIA Technologies ponudilo svojo različico računalnika Android. Gre za računalniški sistem s tržno oznako APC, za katerega bo v prosti prodaji potrebno odšteti zgolj preračunanih 40 evrov.

Računalniški sistem VIA APC (model 8750) je vse prej kot »igračka« saj je postavljen na standardno osnovno ploščo formata mini-ITX (170 x 85 milimetrov) in za preračunavanje podatkov uporablja 800 megaherčni procesor VIA. Pri tem mu je v pomoč še hitri sistemski pomnilnik kapacitete 512 MB. Za shranjevanje podatkov ima »malček« na voljo 2 GB vgrajenega pomnilnika, razširljivega z uporabo pomnilniške kartice microSD. Vgrajena grafična kartica je kos tako 2D kot 3D grafiki in lahko predvaja videoposnetke do formata 720p.

Cenovno ugodni računalniški sistem VIA APC 8750 ima za komunikacijo z zunanjim svetom na voljo priključke HDMI, VGA in USB 2.0. Tu je seveda poskrbljeno tudi za predvajanje ušesu prijazne glasbe in žično povezavo na svetovni splet. Na vgrajenem pomnilniku teče mobilni operacijski sistem Android 2.3, kar pomeni, da lahko z miniaturnim računalnikom počnemo vse tisto, kot s pametnimi mobilnimi telefoni in tablicami Android.

Podjetje VIA Technologies bo cenovno ugodni miniaturni računalniški sistem APC 8750 ponudilo v prodajo kmalu, in sicer predvidoma še pred koncem poletja. Upajmo, da bo računalnik za »male pare« kdaj prispel tudi do nas.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku