Programska oprema
01.07.2008 11:52
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoftova virtualizacijska platforma

Po predstavitvi strežnika Windows Server 2008 je podjetje Microsoft doseglo naslednji mejnik z uradno dostopnostjo virtualizacijskega nadzornika Windows Server 2008 Hyper-V. Tehnologija je na voljo kot možnost v določenih različicah strežnika Windows Server 2008. Skoraj 1,5 milijona distribuiranih kopij preizkusne različice virtualizacijske tehnologije Hyper-V dokazuje, da se stranke čedalje bolj zanimajo za uvedbo virtualizacije v svoja okolja. Kot pomoč pri načrtovanju in namestitvi virtualizacijske platforme Hyper-V je podjetje Microsoft izdalo preizkusno različico zbirke orodij Microsoft MAP Toolkit 3.1.

Virtualizacija podjetjem pomaga povečati vrednost naložb v informacijsko tehnologijo z zmanjševanjem strežniške strojne opreme in porabe energije, obenem pa ob povečevanju prilagodljivosti zmanjša stroške in poenostavi upravljanje sistemov informacijske tehnologije. Microsoftova strategija in naložbe v virtualizacijo strokovnjakom za informacijske tehnologije in razvijalcem pomagajo uresničiti pobudo dinamičnih informacijskih tehnologij. Tako lahko razvijejo prilagodljive sisteme, ki se lahko samodejno prilagodijo spreminjajočim se poslovnim pogojem z usklajevanjem računalniških virov s strateškimi cilji.

Hyper-V uporabnikom ponuja zanesljivo, razširljivo in zelo zmogljivo virtualizacijsko platformo, ki se vklaplja v obstoječo informacijsko tehnologijo uporabnikov in jim omogoča konsolidacijo najzahtevnejših opravil. Družina izdelkov Microsoft System Center poleg tega uporabnikom nudi integracijska orodja za upravljanje fizičnih in virtualnih virov, ki pomagajo uporabnikom izdelati prilagodljive in dinamične podatkovne centre.

Za uresničevanje prednosti virtualizacije z virtualizacijsko platformo Hyper-V je Microsoft v družino rešitev System Center vključil upravljavska orodja, namenjena nastavljanju, upravljanju, namestitvi in varnostnemu kopiranju fizičnih in virtualnih strežnikov. Pri tem je mogoče vse naloge opraviti prek enega samega vmesnika. S pravimi orodji in procesi za upravljanje lahko uporabniki vzpostavijo nadzor nad virtualizacijo in povečajo svojo prilagodljivost, obenem pa ohranijo nadzor. To pomaga preprečiti preveliko število virtualnih strežnikov, ki je pogosto posledica povečane uporabe strežniške virtualizacije.

Razširljivost virtualizacijske platforme Hyper-V izhaja iz podpore za več procesorjev in več procesorskih jeder na ravni gostitelja in izboljšanih pomnilniških omejitev na strani gostitelja in gosta znotraj virtualnih naprav. To uporabnikom omogoča razširitev virtualizacijskih okolij za podporo večjemu številu virtualnih naprav v danem gostitelju in prednost hitre migracije za visoko dostopnost med več gostitelji.

Podjetje Microsoft že uporablja virtualizacijsko platformo Hyper-V v produkcijskih okoljih, kot so izjemno obiskana spletna mesta MSDN, TechNet in Microsoft.com. Spletno mesto MSDN ima dnevno v povprečju 3 milijone ogledov, TechNet v povprečju milijon ogledov na dan in spletno mesto Microsoft.com v povprečju 38 milijonov ogledov na dan. Spletno mesto Microsoft.com bo konec junija doseglo 50-odstotno virtualizacijo na podlagi virtualizacijske platforme Hyper-V.

Več kot 130 neodvisnih ponudnikov programske opreme (ISV) je za operacijski sistem Windows Server 2008 certificiralo skupno 150 aplikacij. Podjetja Symantec, Diskeeper in IBM so prvi trije ponudniki, ki so prejeli naziv Certified for Windows Server 2008 Hyper-V. Ta naziv pomeni, da so bile aplikacije preizkušene v povezavi z virtualizacijsko platformo Hyper-V in so dosegle vsa pričakovanja v virtualizacijskem okolju.

Zavezništvo s podjetjem Citrix Systems vključuje področja virtualne namizne infrastrukture in prenosljivosti virtualnih naprav med programsko opremo Xen Hypervisor in virtualizacijsko platformo Hyper-V. Obsežno sodelovanje s podjetjem Novell uporabnikom omogoča izkoristiti prednosti virtualizacije v mešanih okoljih Microsoft in Novell SuSE Linux.


Prijavi napako v članku