Računalništvo, telefonija
16.05.2008 09:27

Deli z drugimi:

Share

Microsoftova NT konferenca uspešno končana

V Portorožu se je ta teden, kot smo pridno poročali, uspešno odvil in zaključil največji dogodek s področja informacijskih tehnologij v Sloveniji. Dogodek se je končal z več najavami, med katerimi so partnerstvo med Evropsko agencijo za okolje (European Environmental Agency) in Microsoftom, zmagovalci slovenskega tekmovanja Imagine Cup ter z rezultati dobrodelnega kolesarjenja. NT konference se je letos udeležilo več kot 2.200 udeležencev iz 700 podjetij, dogodek pa je podprlo 44 partnerjev in sponzorjev. V treh dneh se je zvrstilo 105 predavanj, na katerih so sodelovali vodilni slovenski in mednarodni strokovnjaki.

Na zaključnem nagovoru, s katerim se je končala Microsoftova NT konferenca 2008, je Microsoft predstavil več novosti. Nagovor je odprla najava partnerstva med Evropsko agencijo za okolje (European Environmental Agency) in Microsoftom, v okviru katerega bosta skupaj razvila spletni portal, prek katerega bodo 500 milijonom državljanom Evropske unije dostopne informacije o okolju. Portal bo zagotavljal podrobno in stalno osveženo sliko okoljskih pogojev v celotni Evropi ter bo oblikovalcem okoljske politike, strokovnjakom in posameznikom omogočal dostop do pomembnih podatkov o okolju.

Direktor slovenske podružnice Microsofta Matej Potokar je predstavil tudi slovenske zmagovalce študentskega tekmovanja Imagine Cup. Tekmovanje je prvič potekalo v okviru NT konference, zmagovalci pa prihajajo iz ekipe Ogreenizate! s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Tekmovalci so si zamislili družabno omrežje, ki spodbuja in pomaga članom pri izbiri bolj ekološko sprejemljivih izdelkov in rešitev. Člani družabnega omrežja bodo postopoma gradili zbirko podatkov o ekološki primernosti izdelkov ter z njihovim nakupom služili »sredstva« za olepšanje svojega profila. Vsak izdelek zato ob nakupu prinaša določeno količino sredstev, ki jih lahko člani uporabijo pri olepševanju profila oziroma pokrajine. Rešitev je zasnovana na Microsoftovi tehnologiji Silverlight in deluje v različnih spletnih brskalnikih.

Predstavljeni so bili tudi rezultati dobrodelne akcije. Udeleženci so denar za dobrodelne namene zbirali s kolesarjenjem, Microsoft pa je glede na prevoženo število kilometrov namenil sredstva, v višini 66.000 EUR, za uresničevanje pobude »Učimo se za življenje«. Microsoft pobudo v Sloveniji izvaja v sodelovanju z nevladno organizacijo Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije (MISSS). Sredstva bodo pomagala pri izobraževanju manj privilegiranih članov slovenske družbe in jim omogočila dostop do tehnoloških znanj.

Seveda pa so osnovna rdeča nit konference ostale tehnologije. Slovenski in mednarodni strokovnjaki so predavali o številnih novih in prihajajočih tehnologijah, ki bodo v naslednjih mesecih in letih oblikovali podobo informacijskih tehnologij. Predstavljene so bile številne tehnološke novosti in njihova uporaba v praksi, del predavanj pa je bil namenjen tudi poslovnim temam ter razvoju dodatnih veščin, kot so projektno vodenje, finančno načrtovanje in poslovni bonton.


Prijavi napako v članku