Računalništvo, telefonija
20.07.2011 13:25

Deli z drugimi:

Share

Microsoft razpisal tiralico za hekerji

Microsoft je za lastniki botnet omrežja Rustock razpisal tiralico v višini preračunanih 180 tisoč evrov
Microsoft je za lastniki botnet omrežja Rustock razpisal tiralico v višini preračunanih 180 tisoč evrov

Podjetje Microsoft je pri preganjanju pošiljateljev neželenih elektronskih sporočil izjemno uspešno. Konec meseca marca mu je namreč uspelo prekiniti delovanje botnet omrežja Rustock, ki je obsegalo več sto tisoč okuženih računalnikov širom sveta. Ti so dnevno razposlali več milijard nezaželenih elektronskih sporočil. Botnet omrežje Rustock je, verjeti ali ne, obvladovalo kar 40 odstotkov trga sporočil SPAM.

Čeprav je tedaj ameriška izvršilna oblast zaplenila računalniško opremo za nadziranje botnet omrežja Rustock in s tem nevarnemu omrežju dokončno zadala smrten udarec, so njeni »avtorji« še vedno na begu. Ker želi Microsoft zadevi priti do dna, je za nepridipravi razpisal tiralico v višini preračunanih 180 tisoč evrov. S to potezo podjetje iz Redmonda računa, da bodo kriminalci prej ali slej privedeni pred roko pravice.

Do mamljive nagrade bo upravičen tisti, ki bo Microsoftu ali ameriškim organom pregona pomagal razkriti identiteto nepridipravov, ki so postavili botnet omrežje Rustock. Tu je še zanimivo predvsem to, da bo Microsoft obljubljeno nagrado podelil neglede na državljanstvo in kraj bivanja prijavitelja. Ker je Microsoft razpisal tiralico v višini 180 tisoč evrov, je verjetno le še vprašanje časa, kdaj se bo avtor botnet omrežja Rustock znašel za rešetkami strogo varovanega ameriškega zapora. Ga mogoče pozna kdo izmed vas?


Prijavi napako v članku