Prenosni računalniki
17.10.2012 11:08
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tablica Microsoft Surface RT dražja od iPada

Mnogi strokovnjaki so prepričani, da je maloprodajna cena tablice Microsoft Windows RT postavljena previsoko.
Mnogi strokovnjaki so prepričani, da je maloprodajna cena tablice Microsoft Windows RT postavljena previsoko.

Microsoft je julija letos predstavil lastni tablični računalnik Surface, ki poganja mobilni operacijski sistem Windows RT. Pred kratkim pa je računalniški gigant razkril še njegovo maloprodajno ceno. Ta je žal pričakovano visoka. Še več. Ta je povsem primerljiva s tabličnim računalnikom iPad podjetja Apple. Zaradi visoko postavljene maloprodajne cene Microsoftove tablice Surface RT so mnogi strokovnjaki prepričani, da je ta že vnaprej obsojena na propad.

Microsoft tablični računalnik Surface RT vrednoti na preračunanih 380 evrov. To pomeni, da bomo v Evropi morali zanj odšteti okoli 500 evrov. Za to ceno bomo dobili tablico, ki v debelino meri 9,3 milimetrov in tehta slabih 680 gramov. Za prikazovanje slik novost uporablja visokoločljivi zaslon z 10,6-palčno oziroma 26,9-centimetrsko diagonalo. Zaslon pred poškodbami zaradi prask in udarcev varuje zaščitno steklo Gorilla Glass 2.

Tablični računalnik Microsoft Surface RT pričakovano temelji na platformi Nvidia iz za preračunavanje podatkov uporablja energijsko varčen štirijedrni procesor Tegra 3. Za shranjevanje podatkov ponuja 32-gigabajtov prostora. V navezi z mobilnim operacijskim sistemom Windows RT, je tablični računalnik Microsoft Surface RT kot nalašč za deskanje po spletu, prebiranje elektronskih sporočil, uporabo družbenih omrežij in predvajanje večpredstavnostnih vsebin.

Zahtevnejšim uporabnikom bo na boljo tablica Microsoft Surface RT s 64-gigabajti vgrajenega pomnilnika. Zanj bodo ameriški trgovci zahtevali preračunanih 533 evrov, evropski pa okoli 700 evrov. Medtem ko je ta že opremljena s tipkovnico, jo bo treba za cenejši model dokupiti. Microsoft jo vrednosti na preračunanih 76 evrov. V Evropi bo zanjo potrebno primakniti kar stotaka. Za nameček bo aplikacije mogoče nalagati zgolj preko njihovega namenskega portala, tako kot to počno uporabniki Applovih tablic iPad. Tablični računalnik Microsoft Surface RT bo naprodaj 26. oktobra. Tu bo zagotovo zelo zanimivo videti, ali bo ta strategija podjetju iz Redmonda uspela. Zgodovinsko gledano so se namreč vsi dosedanji Microsoftovi poskusi posnemanja prodajne strategije podjetja iz Cupertina izjalovili.


Prijavi napako v članku