Računalništvo, telefonija
10.09.2016 16:15

Deli z drugimi:

Share

Microsoft pripravljen na vojno z Applom na področju namiznih računalnikov!

Namizni računalniki Microsoft Surface AiO bodo nared letos oktobra.
Namizni računalniki Microsoft Surface AiO bodo nared letos oktobra.

Predsednik podjetja Microsoft Satya Nadella je letos junija napovedal odprto vojno s podjetjem Apple na vseh področjih, in sicer od računalništva do zabavne elektronike. Medtem ko mu to na področju pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov nikakor ne uspeva, se mu bo morda sreča tokrat nasmehnila na področju namiznih računalnikov. Najkasneje do konca letošnjega oktobra bo namreč podjetje Microsoft ponudilo v prodajo osebne računalnike vse-v-enem, s katerimi se bo poskušal zoperstaviti računalnikom Apple iMac. Zmogljivost in večopravilnost namiznih osebnih računalnikov Microsoft Surface AiO naj bi namreč zlahka prepričala tudi najzahtevnejše uporabnike širom sveta.

O osebnih računalnikih vse-v-enem Surface podjetja Microsoft je trenutno znano to, da bodo temeljili na osnovi Intelovih procesorjev s sredicami Kaby Lake. Tu gre za Intelove procesorje sedme generacije, ki bodo izdelani s pomočjo 14-nanometrske tehnologije in bodo občutno zmogljivejši od zdajšnjih, hkrati pa bodo pri delovanju znatno varčnejši z električno energijo, kar posledično pomeni, da se bodo pri tem manj segrevali. Na voljo naj bi bili kar trije modeli, in sicer opremljeni s 21-palčno (53,3-centimetrsko) diagonalo ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk ter s 24-palčno (61-centimetrsko) in 27-palčno (68,6-centimetrsko) diagonalo ločljivosti kar 3.860 x 2.140 slikovnih točk. Na njih bo seveda nameščen operacijski sistem Windows 10, ki se lahko že brez težav kosa z najnovejšim Applovim sistemom MacOS,

Čeprav je podjetje Microsoft z novimi namiznimi računalniki napovedalo vojno podjetju Apple, tu seveda ne gre spregledati ostale proizvajalce računalnikov, ki prav tako ponujajo klasične računalnike z Windowsi 10. Microsoftova poteza bi za omenjena podjetja pomenila neposredno konkurenco in vprašanje kako bodo njegovi poslovni partnerji to razumeli. Nenazadnje je v preteklosti Microsoft ponujal zgolj programsko opremo in s tem prepustil trg proizvodnje računalnikov svojim partnerjem. Zdaj pa se vse bolj identificira kot neposredna konkurenca.


Prijavi napako v članku