Operacijski sistemi
31.03.2016 01:52
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft predstavil prihajajoče novosti za Windows 10

Mobilni Windows 10 bo mogoče namestiti na bogato paleto mobilnih telefonov Lumia!
Mobilni Windows 10 bo mogoče namestiti na bogato paleto mobilnih telefonov Lumia!

Že eno leto je tega odkar so pri Microsoftu svetu predstavili operacijski sistem Windows 10 in ob prvi obletnici je bil čas za novosti. Na letni konferenci Build, ki se v tem času odvija v San Franciscu, je Microsoft predstavil ključne novosti s katerimi si v prvi vrsti želijo ponovno obuditi interes razvijalcev aplikacij. Slednje so ključnega pomena, če si želi Microsoft uspešno konkurirati Applu in Googlu. Za razvijalce aplikacij so pri Microsoftu pripravili več kot 10.000 novosti s pomočjo katerih lahko svoje aplikacije tesneje integrirajo na platformo Windows 10.

Razvijalci aplikacij bodo lahko izkoristili priložnost razvoja tako imenovanih Universal Apps. To pomeni razvoj ene aplikacije, ki se nato samodejno prilagodi za delovanje na računalnikih, tablicah in pametnih telefonih. Na prvi pogled se zdi opisana funkcija zelo obetavna vendar pa se ob tem postavlja vprašanje koliko pametnih telefonov in tablic v tem trenutku ponuja platformo Windows 10. Pri Microsoftu želijo s tem ukrepom olajšati delo za razvijalce in ob tem se lahko že pohvalijo s podjetjem Facebook, ki je kot eno izmed prvih izkoristilo možnost razvoja ene aplikacije za delovanje na vseh napravah.

Za končne uporabnike nova različica Windows 10 ne predstavlja večjih premikov. Izboljšano je delovanje virtualne asistentke Cortane, ki bo odslej že iz samih vsebin sporočil in e-pošte samodejno sklepala o prihajajočih sestankih in uporabniku dogodke ustrezno zapisovala v koledar. Prav tako bo Cortana posredoval več priporočil, ki se bodo nanašale na tip dogodka. Glede na lokacijo sestanka bo uporabnik tako imel na voljo pregled najboljših restavracij in ostalih zanimivih lokalov. Cortana bo odslej na voljo tudi na platformi Xbox. Izboljšano je tudi delovanje Windows Ink. Microsoftova storitev, ki omogoča upravljanje operacijskega sistema s pomočjo digitalnega pisala je pridobila nove funkcije s katerimi lahko uporabniki lažje rišejo in urejajo tekstovne vsebine.

Windows 10 bo končnim uporabnikom, kot brezplačna posodobitev, na voljo v poletnih mesecih. Trenutno se Windows 10 uporablja na 270 milijona napravah kar, po navedbah Micrsofta, predstavlja 4 krat hitrejšo rast kot v primeru predhodnika Windows 8.


Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku