Programska in razvojna orodja
17.02.2013 12:46

Deli z drugimi:

Share

Microsoft potrdil nezmožnost prenosa pisarniškega paketa Office 2013

Podjetje Microsoft je potrdilo, da bo licenca novega pisarniškega paketa Office 2013 trajno vezana na računalnik, kjer bo ta nameščen. To dejansko pomeni, da ga bo mogoče uporabljati le na točno določenem računalniku oziroma ga bo v primeru nedelovanja moč ponovno namestili zgolj na isti računalnik.
Uporaba pisarniškega paketa Office 2013 naj bi bila omejena zgolj na računalnik, kjer bo ta prvič nameščen.
Uporaba pisarniškega paketa Office 2013 naj bi bila omejena zgolj na računalnik, kjer bo ta prvič nameščen.

Pred kratkim so na svetovni splet zašle govorice (http://goo.gl/Gtwcu), da naj bi bila licenca novega pisarniškega paketa Office 2013 trajno vezana na računalnik, kjer bo ta nameščen. Da bo temu tako tudi v praksi, pa je potrdilo kar podjetje Microsoft samo. Ker bo torej licenca prihajajočega pisarniškega paketa Office 2013 dejansko vezana na strojno opremo računalnika, ga bomo lahko uporabljali le na točno določenem računalniku oziroma ga bomo v primeru nedelovanja lahko ponovno namestili, vendar zgolj na isti računalnik.

Microsoft pa ni bil nič kaj zgovoren pri vprašanju, kaj se bo zgodilo z licenco pisarniškega paketa Office 2013, če bi jo uporabnik želel prenesti na drug računalnik zaradi tega, ker je bil gostiteljski sistem uničen, izgubljen ali celo ukraden. Podjetje iz Redmonda namreč na to vprašanje ni želelo podati odgovora. Mnogi strokovnjaki pa so prepričani, da bo moral uporabnik v tem primeru dokazati, da je licenco za Office 2013 »pošteno« kupil in da primaren računalnik ni več v uporabi.

Microsoft naj bi z novo licenčno politiko uporabnike želel posredno »prisiliti« tudi k uporabi »cenejšega« oblačnega pisarniškega paketa Office 365. Ta namreč podjetju iz Redmonda zagotavlja redne prihodke in preprečuje, da bi uporabniki posegali po piratskih različicah pisarniškega paketa. Več o licenčnih “načrtih” podjetja iz Rednomda pa bo znanega kmalu, saj bo težko pričakovani pisarniški paket Microsoft Office 2013 na voljo predvidoma že konec februarja.

Vas zanima več iz te teme?
Microsoft Office programska oprema

Prijavi napako v članku