Telefoni
30.01.2012 08:17
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft podkupil Nokio za uporabo sistema Windows Phone

Podjetju Nokia naj bi bil mobilni operacijski sistem Windows Phone všeč zgolj zaradi denarja.
Podjetju Nokia naj bi bil mobilni operacijski sistem Windows Phone všeč zgolj zaradi denarja.

V začetku lanskega leta je podjetje Nokia v relativno kratkem času izgubilo precejšen tržni delež in to na račun tehnološke zastarelosti svojih izdelkov. Med glavnimi krivci za upad priljubljenosti mobilnih telefonov Nokia je bil seveda zastareli operacijski sistem Symbian. Ta se sploh ni mogel kosati z mobilnima operacijskima sistemoma Android in Apple iOS.

Da podjetje Nokia ne bi odšlo v večna lovišča, je pričelo iskati mobilni operacijski sistem, ki bi ga lahko nameščalo na svoje nove izdelke. Ker je imel finski gigant kljub zastarelosti svojih izdelkov v rokah precejšen tržni delež mobilni telefonije, se je zanj pričel ogrevati Microsoft. Povpraševanje po pametnih mobilnih telefonih, opremljenih z operacijskim sistemom Windows Phone, je namreč v tistem obdobju pričelo močno upadati. Microsoft in Nokia sta nato v relativno kratkem času sklenila dolgoročno pogodbo o sodelovanju.

Najnovejše finančno poročilo podjetja Nokia je pokazalo, da se to za Windows Phone ni odločilo zaradi kakovosti mobilnega operacijskega sistema, ampak zgolj zaradi denarja. Microsoft je namreč konec leta 2011 v ta namen nakazal kar preračunanih 190 milijonov evrov. In to naj bi bil šele začetek. Na svetovnem spletu se namreč šušlja, da naj bi programski gigant podjetju Nokia za uporabo mobilnega operacijskega sistema Windows Phone skupno odštel skoraj milijardo evrov. Potem nas niti ne sme presenečati, zakaj je Nokia tako nadvse zadovoljna s sodelovanjem s podjetjem Microsoft.

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni

Prijavi napako v članku