Računalništvo, telefonija
13.06.2008 11:55
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft Office SharePoint Server 2007

Microsoft je najavil dolgoročno zavezo partnerjem in uporabnikom, ki strežnik Microsoft Office SharePoint Server 2007 uporabljajo kot platformo za družabno računalništvo. Poleg tega je Microsoft najavil rešitev Podcasting Kit for SharePoint (PKS), odprtokodno pobudo, ki partnerjem in uporabnikom omogoča pospešiti razvoj in vpeljavo rešitev, ki temeljijo na uporabi poddaj (podcasts). Podjetje Microsoft je novosti najavilo na konferenci Enterprise 2.0 Conference, dogodku, ki na enem mestu združuje najnovejše trende in praktične informacije.

Orodja družabnega računalništva so naravna razširitev digitalnega sodelovanja in so čedalje pogosteje vključena v rešitve za poslovna okolja. V poročilu raziskovalnega podjetja Forrester Research »Global Enterprise Market Forecast: 2007 to 2013« je 56% severnoameriških in evropskih podjetij splet 2.0 označilo kot pomembno področje v letu 2008. Trg za te rešitve se bo povečal s 764 milijonov USD v letu 2008 na 4,6 milijarde USD do leta 2013. Podjetje Microsoft je na tem področju vodilno in zagotavlja rešitve ter platforme družabnega računalništva v strežniku SharePoint Server, ki končnim uporabnikom nudi potrebna orodja, ne da bi pri tem podjetja žrtvovala svoj nadzor nad informacijsko tehnologijo.

Strežnik SharePoint Server postaja vse bolj pogosto uporabljeno orodje za sodelovanje v mnogih organizacijah. Glede na raziskavo podjetja Forrester Research »Topic Overview: Microsoft Office SharePoint Server 2007« 96 odstotkov podjetij ocenjuje, načrtuje, že vzpostavlja ali je dokončalo izvedbo vsaj dela strežniške programske opreme sistema Microsoft Office. Na primer, podjetje Pfizer, največje svetovno raziskovalno biomedicinsko in farmacevtsko podjetje, uporablja bloge in rešitve wiki na strežniku SharePoint Server za sodelovanje med zaposlenimi po vsem svetu.

»Programska oprema SharePoint nam nudi zmogljiva orodja družabnega računalništva za sodelovanje,« je dejal David Biersach, direktor dokumentnih rešitev in rešitev za sodelovanje pri podjetju Pfizer. »Naše ekipe so razpršene po vsem svetu, zmožnost ustvarjanja strani wiki in blogov pa omogoča vsem udeležencem ostati v stiku s hitro spreminjajočimi se informacijami.«

Rešitev za poddaje na strežniku SharePoint
Microsoft je najavil dostopnost rešitve PKS, brezplačne odprtokodne pobude, ki organizacijam nudi centralizirano rešitev za ustvarjanje, upravljanje in distribucijo poddaj (podcasts). PKS je razvit na strežniku SharePoint Server in platformi Microsoft Sliverlight ter je združljiv s predvajalnikom Zune, mobilnimi napravami Windows Mobile, osebnimi računalniki in ostalimi napravami, ki omogočajo predvajanje poddaj. Tako nudi nov medij za snemanje in distribucijo video in avdio posnetkov prek interneta ali intraneta. Microsoftova prodajna organizacija je rešitev PKS v preteklih letih že vpeljala za interno uporabo.

Dodatne možnosti rešitve PKS uporabnikom omogočajo:

— Dostop do avdio ali video vsebin na osebnem računalniku, mobilnih napravah Windows Mobile, predvajalnikih Zune in ostalih napravah, ki omogočajo predvajanje poddaj;
— Skupno rabo vsebin, ustvarjanje lastnih poddaj in objavo vsebin na rešitvi PKS,
povezavo in udeležbo med ustvarjalci vsebin prek integriranega programa za takojšnje sporočanje;
— Iskanje najprimernejše vsebine prek ocenjevalnega sistema, oblakov ključnih besed in iskalnih funkcij;
— Samodejno posodabljanje poddaj z naročanjem na vire RSS, ki je v celoti združljivo z napravami Zune in ostalimi napravami, ki omogočajo predvajanje poddaj;
— Predvajanje poddaj v realnem času z uporabo platforme Silverlight.

Številne organizacije že uporabljajo tehnologijo poddaj za zagotavljanje novic o podjetju, izboljševanje izobraževanja in vključevanje zaposlenih v različne projekte. Podjetje Accenture, ki nudi storitve upravljanja, svetovanja in zunanjega izvajanja ter tehnološke storitve, je sodelovalo v poskusnem programu uvedbe rešitve PKS skupaj s svojim naročnikom, skupino BT. Podjetje Accenture uporablja in razširja funkcionalnosti tehnologije pri zagotavljanju rešitev izobraževanja in sodelovanja, ki temeljijo na spletu 2.0.

Več informacij o rešitvah družabnega računalništva, ki temeljijo na strežniku SharePoint Server, je na voljo tukaj.


Prijavi napako v članku