Telefoni
12.07.2011 08:35

Deli z drugimi:

Share

Microsoft bo mastno služi še na račun Samsunga

Več prodanih pametnih mobilnih telefonov Android pomeni več zaslužka za Microsoft.
Več prodanih pametnih mobilnih telefonov Android pomeni več zaslužka za Microsoft.

Pred kratkim smo razkrili, da Microsoft na račun Androida zasluži kar petkrat več denarja kot z lastnim mobilnim operacijskim sistemom Windows Phone 7. Podjetje iz Redmonda je junija letos namreč na račun Androida že zaslužilo več kot preračunanih 105 milijonov evrov. Prihodki s prodajo licenc mobilnega operacijskega sistema Windows Phone 7 so znašali zgolj preračunanih 21 milijonov evrov.

Microsoftu je pred kratkim sekira ponovno padla v med, saj mu je zaradi kršitve patentov v izvensodni poravnavi uspelo sklenili dogovor s podjetjem Samsung. Medtem ko mu podjetje HTC zaradi kršitve patentov na vsak prodan mobilnik nakaže preračunane 3,5 evre, mu bo moral Samsung odšteti kar preračunanih 11 evrov. Ker je telefonski gigant od aprila do junija letos prodal okoli 19 milijonov pametnih telefonov Android, to pomeni, da bi moral Microsoftu zaradi kršitve patentov plačati vsaj vrtoglavih 210 milijonov evrov.

Ker je Microsoft pred kratkim brez težav opravil s podjetjem HTC, se vodilni podjetja Samsung dobro zavedajo, da je le še vprašanje časa, kdaj mu bodo morali plačati odškodnino zaradi kršitve patentov. Zaradi tega naj bi se telefonski gigant že pričel ponovno dogovarjati s podjetjem iz Redmonda. Ta pričakuje, da mu bo Microsoft znižal »licenčnino« na preračunanih sedem evrov v zameno za poglobljeno sodelovanje oziroma večjo podporo za mobilni operacijski sistem Windows Phone 7. Microsoft in Samsung naj bi »novi« dogovor dosegla še pred koncem poletja.


Prijavi napako v članku