Igre
28.05.2013 09:58
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Metro Last Light: Resen kandidat za streljačino leta

Metro Last Light: Resen kandidat za streljačino leta
Metro Last Light: Resen kandidat za streljačino leta

Po štirih letih potenja je našim vzhodnim sosedom končno uspelo izdati nadaljevanje Metra 2033, atmosferične streljačine polne mutantov, radiacije, grozljivih temnih kotičkov in… pijanih Ukrajincev. Seveda nadaljevanje ni nič kaj drugače, saj te znova postavi v čevlje mladega rangerja Artyoma, ki ga mučijo grde vizije preteklosti v kateri je povzročil genocid nad raso imenovano “The Dark Ones” – velike, podolgovate spake iz nočnih mor, ki bi naj ogrožale človeštvo – a nato ugotovil, da so v bistvu prihajali v miru. Ups. Na začetku igre Artyom izve, da ni ubil popolnoma vseh in zdaj mora dokončati svoje delo. Bo zmogel, ali pa bo raje prosil odpuščanja?

Nadgrajen grafični pogon tudi v drugo izrisuje fantastične lokacije, tako podzemne bunkerje kot ruševine na površini, kamor se tokrat večkrat odpraviš. Žalostno je, da je majhna skupina Ukrajincev sposobna narediti nekaj takšnega v zelo slabih razmerah, medtem ko dobivamo podpovprečne grafične pogone od profesionalcev z milijonskimi budgeti. Seveda ni vse odlično, naprimer 3D modeli obrazov izgledajo precej plastično, animacije so lesene in ljudje ki so posojali glasove niso najbolj seznanjeni s tem kar se dogaja v igri, saj kričijo nate v sceni ki bi naj bila mirna – ampak to so le manjše zamerice, sploh če upoštevamo pogoje v katerih so živeli razvijalci igre, in koliko podrobnosti so vključili – če te kdo ustreli ali udari po glavi medtem ko nosiš gas masko ti bo ta počila, med strelskimi obračuni na njo šprica kri, nakar jo moraš s pritiskom gumba očistiti, vsepovsod se plazijo žuželke (sploh pajki, to ni igra za arahnofobe!) in veliko stopenj v igri je mirnih, kjer se lahko v miru sprehajaš po prijateljski bazi, kupuješ opremo, gledaš razne predstave ter poslušaš pogovore prebivalcev.

No, kar je najbolj pomembno je seveda samo igranje in tudi tukaj nisi razočarali. Tako kot prej se izmenjuje sekvence skrivanja, napetega streljanja ter vzdušnega raziskovanja podzemnih tunelov, le da so se tokrat še bolj potrudili ter izboljšali vse elemente. Skrivanje, ki je bilo v predhodniku popolnoma polomljeno, je tokrat precej lažje (mogoče prelahko?) saj sovražniki nimajo rentgen pogleda, zadošča že če si v temi kjer si praktično neviden in imaš možnost da se ali priplažiš sovražniku za hrbet, kjer ga lahko nato uspavaš ali usmrtiš, ga ubiješ z dobro namerjenjim metkov v glavo ali pa mu vržeš nož. Streljanje so poboljšali z možnostjo modifikacije orožij (lahko jim namestič razne dodatke, naprimer večji magazin, boljši ročaj, dušilec, itd.) ki jih seveda več kot v originalu. Raziskovanje pa je tokrat bolj poudarjeno, saj so določena območja bolj odprta, kar pomeni da lahko malo zadihaš in preiščeš okolico, da pridobiš redke metke ter filtre za gas masko, ki jih nujno rabiš če želiš dihati na površini – trenutki kjer mrzlično iščeš nov filter po okolici, medtem ko slišiš težko dihanje Artyoma se ti vtisnejo v spomin.

Igra ima tudi pošteno dolžino za novodobno streljačino, nekje med 9 in 12 ur, odvisno od težavnosti in tvoje spretnosti, in med tem časom doživiš veliko raznovrstnosti, naprimer divjo vožnjo z vlakom, raziskovanje jam, obiski na površino polno mutantov, bežavnje pred stotinami jeznih nacijev, obisk striptizete (kjer vidiš vse odlike fizikalnega pogona)… Igra seveda ni popolna, saj je na začetku imela veliko tehničnih težav, posebaj z ATIjevimi grafičnimi karticami, umetna pamet ga včasih biksa in namesto da te strelja strmi v steno, končni obračun in nasploh konec sta “anitklimatična” in razočarata, saj spominjata bolj na Call of Duty kot pa na Metro igro (konec iz enice, kjer si se s šestimi vojaki podal v zapuščen bunker je bil veliko bolj atmosferičen in primeren za takšno igro).

Last Light je še vseeno odlična igra in je trenutno resen kandidat za streljačino leta, saj uspešno meša več različnih pristopov ter temu doda še odlično grafično podobo. Upam, da bodo v tretje dodali še bolj odprte stopnje ter dodelali težavnost in umetno pamet.

Ocena: 82/100

Plus:

– odlična podoba

– atmosfera

– izboljšano skrivanje in streljanje

Minus:

– razni hrošči

– lesene animacije

– medel konec


Prijavi napako v članku