Programska oprema
01.04.2009 14:48
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mesto za ohranjanje stikov?

Uporaba različnih storitev znotraj spletnih skupnosti (n=407).
Uporaba različnih storitev znotraj spletnih skupnosti (n=407).

iPROM je z raziskavo o uporabi spletnih skupnosti v Sloveniji, ki jo je izvedel Valicon, ugotovil, da vsi uporabniki na straneh tovrstnih omrežij pošiljajo sporočila ali si dopisujejo, urejajo osebni profil, ohranjajo obstoječa prijateljstva in znanstva. Poleg tega so spletne skupnosti po mnenju anketirancev priljubljeno okolje za spoznavanje novih ljudi in iskanje prijateljev, med najpogostejšimi dejavnostmi pa sta tudi pregledovanje video vsebin in fotografij.

Med posameznimi spletnimi skupnostmi obstajajo razlike v uporabi posameznih storitev. Tako, na primer, člani Facebooka, Netloga in Myspaca na straneh spletnih omrežij pogosteje pošiljajo sporočila in si dopisujejo. Medtem ko člani skupnosti Hi5, Frendiinflirt ter Ona-on.com pogosteje spoznavajo nove ljudi, člani Mojvideo.coma predvsem pregledujejo video vsebine.

Večina članov spletnih skupnosti (77 odstotkov) se strinja s trditvijo, da so tovrstna omrežja primerno mesto za ohranjanje stikov, izmenjavanje informacij s prijatelji itd. Več kot 60 odstotkov se strinja, da so skupnosti primerno mesto za sklepanje novih prijateljstev. Se pa po drugi strani 44 odstotkov vprašanih ne strinja z izjavo, da spletne skupnosti uporabljajo kot nadomestek drugim spletnim komunikacijskim kanalom (elektronska pošta, takojšnje sporočanje).


Prijavi napako v članku