Računalništvo, telefonija
25.01.2020 11:19

Deli z drugimi:

Share

Mednarodna atletska zveza s strožjimi pravili nad tehnološki doping v športu?

Mednarodna atletska zveza proučuje legalnost kontroverznih športnih copat Nike AlphaFly NEXT.
Mednarodna atletska zveza proučuje legalnost kontroverznih športnih copat Nike AlphaFly NEXT.

Mednarodna atletska zveza bo po vsej verjetnosti do konca januarja objavila svojo odločitev glede strožjih pravil za športne copate, ki tekačem omogočajo vidno in merljivo prednost zahvaljujoč naprednim tehnološkim rešitvam. Zgodbo o “tehnološkem dopingu” v športu so sicer že pred več kot desetletjem pričele kopalke Speed ​​LZR Racer, podobni dogodki pa se dogajajo tudi v drugih športih, zadnji med njimi pa je tek na dolge razdalje. Najbolj sporni naj bi bile športni copati Nike AlphaFly NEXT, saj naj bi nudilo izjemno prednost predvsem tekačem na dolge razdalje, kot je na primer maraton.

Kontroverzni športni copati Nike AlphaFly NEXT imajo vgrajene posebne plošče iz ogljikovih vlaken, ki delujejo kot vzmet in športniku bolje povrnejo kinetično energijo. Tudi podplat je izdelan iz zelo prožne gume, obstajajo tudi zračne blazine, tako da ti materiali v kombinaciji dajo približno štiriodstotni boljši izkoristek tekalne energije. Mednarodna atletska zveza meni, da bi bilo treba celotno zadevo poostriti, čeprav dokončne odločitve o morebitni prepovedi športnih copat Nike AlphaFly NEXT še ni sprejeta.

Proizvajalec športnih copat Nike je v izjavi za javnost povdaril, da si prizadeva ustvariti obutev, ki je skladna s pravili in da njihovi tekaški copati športniku ne vračajo več energije, kot jo proizvaja. Tu naj bi dejansko šlo le za boljši izkoristek in ne gre za nepošteno prednost ali “tehnološki doping”. Več pa bo znano konec januarja, ko se bo o zadevi izjasnila mednarodna atletska zveza.


Prijavi napako v članku