Telefoni
10.06.2018 10:50

Deli z drugimi:

Share

MediaTek bo prvi pripravljen na hitri 5G!

MediaTek bo prvi modem za mobilno omrežje 5G ponudil proizvajalcem mobilnih naprav že v teku naslednjega leta.
MediaTek bo prvi modem za mobilno omrežje 5G ponudil proizvajalcem mobilnih naprav že v teku naslednjega leta.

Hitro mobilno omrežje 5G naj bi bilo za navadne smrtnike na voljo že proti koncu naslednjega leta, kdaj točno ga bomo ugledali in uporabljali pri nas, pa je seveda vprašanje časa naših operaterjev. Vodilni mobilni operaterji, med katere sodijo Verizon, AT&T, Sprint v ZDA, Orange, BT in Vodafone v Veliki Britaniji in Telstra v Avstraliji, intenzivno raziskujejo in testirajo mobilno omrežje prihodnosti, katero naj bi omogočalo neverjetne hitrosti od in k uporabniku. Povezavo 5G na mobilnih napravah pa naj bi kot prvi omogočil modem Helio M70 podjetja MediaTek, saj bo ta za proizvajalce mobilnih naprav nared že v teku naslednjega leta oziroma šest mesecev prej, kot je bilo sprva načrtovano.

Modem Helio M70 podjetja MediaTek bo izdelan v 7-nanometrskem proizvodnem procesu, za izdelavo pa bo zadolženo podjetje TSMC in sicer z uporabo napredne tehnologije EUV. Zanimanje za pametne mobilne telefone in druge mobilne naprave, ki bodo opremljene z modemom za podporo mobilnemu omrežju 5G bo nedvomno visoko, zato si bo podjetje MediaTek z njim dejansko pridobilo izjemno prednost pred celotno konkurenco. To omrežje ima namreč vsaj na papirju velik potencial za uspeh, saj naj bi ponujalo teoretične hitrosti prenosa do 20 gigabitov na sekundo. To bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in ponujanje številnih novih mobilnih storitev.

Pri tem velja še omeniti, da podjetje MediaTek je v razvoj modema Helio M70 za hitro mobilno omrežje 5G že sodeluje z večjimi proizvajalci pametnih mobilnih telefonov in drugih mobilnih naprav ter mobilnimi operaterji, kot so na primer Nokia, Motorola, NTT DoCoMo (japonski telekomunikacijski operater) in China Mobile (kitajski telekomunikacijski operater). Pri konkurenčnem podjetju Qualcomm pa so trenutno v zaostanku, saj nekoliko zamujajo pri pripravi modema Snapdragon X50, ki bo prav tako zagotavljal podpor za hitro mobilno omrežje 5G.


Prijavi napako v članku