Računalništvo, telefonija
08.03.2020 09:14

Deli z drugimi:

Share

Material, ki omogoča toplotno kamuflažo človeškega telesa!

..Ameriški znanstveniki so ustvarili napreden material, ki se prilagodi okolju s spreminjanjem temperature, kar pomeni, da je praktično neviden za toplotne kamere in senzorje..
Nadvse zanimivi material za toplotno kamuflažo je za nameček mogoče vgraditi v tkanino in jo nositi celo znotraj večjega oblačila.
Nadvse zanimivi material za toplotno kamuflažo je za nameček mogoče vgraditi v tkanino in jo nositi celo znotraj večjega oblačila.

Že od nekdaj v pravljicah in znanstvenofantastičnih filmih nastopajo plašči, ki glavne junake ali predmete naredijo nevidne. Da je to mogoče doseči tudi v praksi, pa so nedavno dokazali raziskovalci kalifornijske univerze v San Diegu. Ti so namreč pripravili nadvse zanimivo nosljivo napravo, ki del roke naredi nevidne pred toplotnimi kamerami in drugimi vrstami toplotnih senzorjev. Tovrstna toplotna kamuflaža je učinkovita tudi v primeru, ko se temperatura okolja spreminja, saj se ta lahko prilagodi v zelo kratkem času.

Skrivnost »nevidne« nosljive naprave je v posebnem materialu, ki omogoča, da se neprestano prilagaja zunanji temperaturi zraka oziroma okolice. Ker ta material deluje kot izolator, to pomeni, da temperatura okolja ne vpliva na temperaturo telesa uporabnika. Nova tehnologija je trenutno še v fazi razvija, kljub temu lahko svoje delo opravi več kot odlično v temperaturnem območju od 10 stopinj Celzija pa vse do 38 stopinj Celzija.

Nadvse zanimivi material za toplotno kamuflažo je za nameček mogoče vgraditi v tkanino in jo nositi celo znotraj večjega oblačila, kot je jakna. Ko se material na površini prilagodi okolju, postane “neviden” za infrardeče kamere in senzorje. Kako novost deluje v praksi, pa si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma na povezavi https://youtu.be/qSbMlNrE5hk.


Prijavi napako v članku