Računalništvo, telefonija
20.10.2011 10:24
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi fotoaparat brez sistema izostritve

Zajemanje fotografij še nikoli ni bilo enostavnejše!
Zajemanje fotografij še nikoli ni bilo enostavnejše!

Podjetju Lytro je uspel podvig, ki bo spremenil svet digitalne fotografije. Njihovim inženirjem je namreč uspelo pripraviti prvi digitalni fotoaparat, ki ni opremljen s klasičnim sistemom izostritve. Medtem ko je potrebno pri klasičnih digitalnih fotoaparatih poskrbeti, da je goriščna razdalja nastavljena primerno, sicer so fotografije zamegljene, to pri novincu podjetja Lytro ni potrebno. Tu se namreč nastavljanje goriščne razdalje in s tem ostrenje posnetka izvede šele po tem, ko je bil nepozaben trenutek že zajet.

Fotografije se tu izdelajo s pomočjo namenske programske opreme. Ta iz obilice slikovnih podatkov »izvleče« fotografijo prave ostrine. Prvi fotoaparat brez sistema izostritve podjetja Lytro je za nameček zelo kompakten in enostaven za uporabo. Za izjemno kakovost slik skrbi tipalo oziroma žarek ločljivosti 11 milijonov točk. Na voljo je celo osemkratna optična povečava. Napredna elektronika in leče so »ujete« v elegantno in kompaktno aluminijasto ohišje. Za pregledovanje slik je na razpolago miniaturni zaslon, občutljiv na dotik.

Prvi fotoaparat brez sistema izostritve podjetja Lytro bo naprodaj v dveh različicah. Cenejša bo opremljena z osmimi gigabajti prostora, kar bo zadoščalo za okoli 350 fotografij. Ta bo na voljo v grafitni in modri barvi. Zanjo bo ameriškim trgovcem potrebno odšteti preračunanih 290 evrov. Zmogljivejšo različico s 16 gigabajti prostora bodo trgovci onkraj luže vrednotili na preračunanih 360 evrov. Nanjo bomo lahko shranili do 750 fotografiji. Najzmogljivejša različica bo na voljo le v rdeči barvi. Prvi fotoaparati brez sistema izostritve podjetja Lytro bodo naprodaj najkasneje do naslednje pomladi.


Prijavi napako v članku