Računalništvo, telefonija
02.02.2018 06:45
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi LibreOffice 6.0 prinaša zvrhan koš uporabnih novosti

Novi LibreOffice 6.0 prinaša zvrhan koš uporabnih novosti
Novi LibreOffice 6.0 prinaša zvrhan koš uporabnih novosti

Danes praktično vsi potrebujemo programsko opremo za urejanje besedil. Zaradi podpore številnim različnim formatom datotek in integracije z drugimi programi v pisarniškem paketu Office, Microsoftov Word velja za eno najboljših (in razširjenih) platform na tem področju. Kljub kakovosti in dobremu ugledu pa žal ne predstavlja najbolj ugodne opcije. Poleg tega konkurenčna brezplačna programska oprema postaja vse bolj zmogljiva, kar jo naredi tudi vse bolj privlačno za uporabnike. Med temi izstopa predvsem brezplačni pisarniški paket LibreOffice, ki je pred kratkim dočakal pomembno posodobitev.

Organizacija Document Foundation je namreč nedavno najavila razpoložljivost že šeste različice brezplačnega pisarniškega paketa LibreOffice, ki je že na voljo za računalnike z nameščenimi operacijskimi sistemi Windows, macOS in Linux. Novost je seveda na voljo tudi v slovenskem jeziku, prenesete pa jo lahko s spletnega naslova https://sl.libreoffice.org/.

LibreOffice 6.0 prinaša pomembne spremembe v grafični podobi, ki trenutno spominja na zastarel grafični vmesnik Microsoftovega Offica. Tu pa so še možnost “Grouped Bar” za urejevalnik besedil Writer, urejevalnik preglednic Calc in urejevalnik predstavitev Impress ter »Tabbed Compact« za Writer. Z novim menijem posebnih znakov je zdaj mogoče prikazati najnovejše znake in nastaviti najbolj priljubljene znake.

LibreOffice 6.0 omogoča tudi enostavnejši dostop do možnosti za izdelavo dokumentov PDF, medtem ko je privzeti format urejevalnik predstavitev Impress nastavljen na razmerje 16 proti 9. Za podpisovanje dokumentov ODF je na voljo varnostni mehanizem OpenPGP, vendar ta možnost zahteva tudi ločeno namestitev programske opreme OpenPGP (https://www.openpgp.org/). Novi LibreOffice 6.0 prinaša še izboljšano podporo za format dokumentov OOXML oziroma za dokumente, ki so bili ustvarjeni v Microsoftovemu Officu (docx, xlsx, pptx in podobno).

Precejšnjih izboljšav pa je bila deležna tudi mobilna različica brezplačnega pisarniškega paketa LibreOffice Viewer. Ta namreč omogoča izdelavo novih dokumentov, enostavnejše vstavljanje slik iz galerije in še mnogo več. Novost bo uporabnikom mobilnih naprav z Androidom na voljo še pred pričetkom pomladi.


Prijavi napako v članku