Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
16.11.2022 15:06
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Leto 2023: leto inflacije in recesije ali leto priložnosti.

Z drugimi besedami: Bodite pogumni, ko so vsi ostali prestrašeni.
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Po dolgem obdobju rasti na kapitalskih trgih in predvsem zelo strme rasti tehnoloških delnic, je leto 2022 prineslo streznitev. Znašli smo se v obdobju prepletenih izzivov, s katerimi se sooča svet: vojna v Ukrajini, visoke cene hrane in goriva, boj proti inflaciji, prehod na obnovljivo energijo in negotova pot Kitajske po pandemiji.

Višje obrestne mere, padec kupne moči, hitro naraščajoči stroški poslovanja in slabši gospodarski obeti so povzročili, da je indeks največjih ameriških tehnoloških podjetij Nasdaq v dosedanjem delu leta izgubil več kot četrtino svoje vrednosti. O čemer smo se večkrat pogovarjali na naših finančnih webinarjih. To pomeni, da se je tržna vrednost tehnoloških velikanov znižala za dobre 3 bilijone (3.000 milijard) ameriških dolarjev, kar je pod pritisk spravilo celoten delniški trg. Še bolj dramatične spremembe se dogajajo v segmentu mladih privatnih in zagonskih podjetij, ki so rasla na krilih izjemno lahkega dostopa do poceni denarja v času nizkih obrestnih mer in presežne likvidnosti. Obstoj marsikaterega še pred enim letom visokoletečega samoroga (zagonska podjetja z vrednostjo nad milijardo ameriških dolarjev), je danes pod vprašajem.

Tehnološka podjetja so se že odzvala z masovnimi odpuščanji – pri Meta Platforms oziroma bivšemu Facebooku, čigar vrednost delnic je letos padla kar za 70 % so nedavno najavili, da bodo odpustili kar 11.000 ljudi, oziroma 13 % vseh zaposlenih, za podobno potezo so se odločili pri Amazonu – odpuščenih bo 10.000 zaposlenih, kar predstavlja največje odpuščanje v zgodovini podjetja. Še dlje so šli pri Twitterju, kjer bo po kontroverznem prevzemu Elona Muska odpuščenih oziroma premeščenih kar 50 % vseh delavcev.

Opisano dogajanje priča o tem, da je tehnološki sektor, vlečni konj več kot 10-letnega obdobja izjemnih donosov na finančnih trgih letos izgubil zalet, so pa zato pozitivno presenetili in blažili padce borznih indeksov nekateri drugi segmenti trga, ki so bili v zadnjih letih pogosto zapostavljeni. Pri tem izstopa predvsem energetski sektor, ki je vlagatelje razvajal s spektakularnimi donosi.

Zadnji tedni so pokazali, da kljub vsej negotovosti veliko prostega denarja čaka na »dno« oziroma točko za vstop na finančne trge, že podatek o zgolj nekoliko nižji inflaciji v ZDA je izzval izjemno rast tečajev. Za delniški trg pravimo, da je kristalna krogla gospodarskih gibanj, v borzne tečaje so namreč vračunana pričakovanja o tem, kakšno bo stanje čez 6 do 12 mesecev, znaki umirjanja inflacijskih pritiskov zato krepijo upanje na to, da je tudi konec višanja obrestnih mer, s katerim želijo centralne banke brzdati inflacijo blizu. Če se bodo pozitivni trendi v naslednjih mesecih nadaljevali, bo tudi tehnološki sektor kmalu dobil nov zagon, kajti prav tehnologija ponuja rešitve na veliko izzivov, s katerimi se bo v bodoče spopadalo človeštvo.

A dober mesec pred vstopom v leto 2023 veliko pomembnih vprašanj ostaja odprtih – smo vrh inflacije res že doživeli? Kako globoka bo recesija v prihodnjih mesecih? Kaj prinašajo občutno višji stroški zadolževanja držav in podjetij? 15. novembra tudi uradno na Zemlji živi 8 milijard ljudi, kako se to izraža na kapitalskih trgih. Kateri segmenti se po letošnjih tektonskih premikih zdijo precenjeni in kateri podcenjeni? O tem in drugih temah, ki bodo določali gibanje na borzah v prihodnjih mesecih bomo diskutirali na zadnjem letošnjem finančnem webinarju z ekipo upraviteljev Generali Investments, ki bo potekal 29.11.2022 ob 18:00.

Prijavite se na webinar

Pridružite se nam. In tako kot pravi Warren Buffett: »Bodite pogumni, ko so vsi ostali prestrašeni.«

Vstopite v leto 2023 POGUMNI!

Vas zanima:

  • kam s prihranki v času še vedno nizkih obrestnih mer in dvomestni inflaciji, da bo donos vsaj delno ukrotil inflacijo, ki najeda prihranke?
  • kako se obnašati, ko nas kot vlagatelja zagrabi panika?
  • kje imeti prihranke, da se bodo le-ti plemenitili in vam bodo hkrati na voljo kadarkoli jih boste potrebovali.
  • Kaj so najpogostejša vprašanja in skrbi vlagateljev, ki jih kot finančni svetovalci dobivamo v tem obdobju?

Pridružite se nam BREZPLAČNEM finančnem webinarju družbe Generali Investments 29. novembra 2022 ob 18. uri.

Prijavite se na webinar


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
webinar


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več