Avtomobilizem
28.02.2021 11:22
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Leteči taksiji le še vprašanje časa

Leteči taksiji bi lahko kaj kmalu postali del našega vsakdana.
Leteči taksiji bi lahko kaj kmalu postali del našega vsakdana.

Vsi se verjetno strinjate, da bi bilo lepo, če bi se lahko izognili dolgim kolonam na cesti, še lepše pa bi bilo, da bi z osebnim avtomobilom na cilj kar prileteli. To morda ni več tako oddaljena prihodnost, vsaj če se bodo uresničili načrti podjetja Joby Aviation. Njegovii inženirji so namreč med prvimi ustvarili popolnoma delujoč leteči avtomobil oziroma taksi, ki bo najkasneje do leta 2024 zagotavljal čist, električen, tih in predvsem cenovno ugoden letalski prevoz potnikov.

Pri podjetju Joby Aviation so z objavo videoposnetka na spletni povezavi https://youtu.be/4wbFw165ar0 nedavno dokazali, da je njihova tehnologija letečega avtomobila že razvita do te mere, da je uporabna. Samovozečega letečega taksija poganjajo električni propelerji, pri polni hitrosti pa bi lahko dosegel hitrost kar 320 kilometrov na uro. Poleg tega naj ne bi potreboval pristajalne steze, ampak bi lahko pristal celo na ravnih strehah stavb, kar bo nedvomno povečalo njegovo uporabo. Delovanje letečega taksija je nadzorovano s posebno programsko opremo, pri letenju pa vozilo ne povzroča veliko hrupa.

Pri podjetju Joby Aviation so prepričani, da bo njihov samovozeči taksi kmalu obravnavan kot osebno prevozno sredstvo prihodnosti, ki bo ljudi popeljalo tako na počitnice kot v različne dele mesta. Poleg tega jih bomo lahko naročali kar z uporabo telefona, tako kot danes naročimo prevoz s taksijem. Stroški izdelave tovrstnega vozila niso pretirano visoki, saj naj bi cena znašala zgolj okoli 160 tisoč evrov. Stroški vzdrževanja naj bi bili primerljivi z majhnimi letali ali helikopterji. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko tovrstna leteča plovila v zraku videli še pred letom 2024.


Prijavi napako v članku