Računalništvo, telefonija
08.01.2012 16:13

Deli z drugimi:

Share

Lenovo predstavlja prvi hibridni ThinkPad ter poslovni ultraprenosnik

ThinkPad X1 Hybrid
ThinkPad X1 Hybrid

Podjetje Lenovo je na sejmu Consumer Electronics Show (CES) predstavilo ThinkPad X1 Hybrid. Gre za naslednika modela ThinkPad X1, ki ohranja tanko in lahko zasnovo, obenem pa omogoča še enkrat daljšo avtonomijo. Ta lahko doseže do 10 ur ob uporabi hibridnega načina Instant Media Mode, ki ga poganjata drugi procesor ter operacijski sistem. Med ultraprenosnimi novostmi je tudi model ThinkPad T430u, ki daje poslovni rabi in prenosljivosti nov pomen, saj kljub majhnim dimenzijam ne pristaja na tehnološke omejitve glede zmogljivosti in produktivnosti.

“ThinkPad X1 Hybrid in T430u predstavljata novo generacijo tankih in lahkih poslovnih prenosnikov. Poslovni uporabniki, ki dobesedno živijo na poti, so z novima modeloma dobili novo dimenzijo in povsem drugačen pogled na mobilno računalniško tehnologijo,” je povedal podpredsednik oddelka ThinkPad v podjetju Lenovo Dilip Bahtia.

Način Instant Media Mode – podvoji avtonomijo delovanja na baterijo

Prednost hibridne zasnove prenosnika ThinkPad X1 Hybrid je njegov način Instant Media Mode (IMM), v katerem lahko prenosnik nudi do 10 ur avtonomije. IMM namreč vklopi v prenosnik vgrajeno drugo platformo, ki jo sestavlja Qualcomm dvojedrni mobilni procesor, 16 GB pomnilnika ter na Linux jedru temelječ Lenovov operacijski sistem. Za preklop iz načina IMM v okensko okolje operacijskega sistema Microsoft Windows uporabnik preprosto klikne na ikono na zaslonu prenosnika. V načinu IMM se prenosnik obnaša podobno kot pametni mobilnik, pri čemer je stalno vklopljen, uporabniku pa omogoča brskanje po spletu, ogled fotografij in video posnetkov ter poslušanje glasbe. Podprto je tudi delo z dokumenti. ThinkPad X1 Hybrid premore tehnologijo Rapid Charge, ki zmore baterijo prenosnika napolniti do 80 odstotkov kapacitete v vsega 30 minutah.

Najboljši ThinkPad X1

Debel vsega 15 milimetrov in s težo, manjšo od 1,8 kilograma, je ThinkPad X1 Hybrid odlična rešitev za mobilne bojevnike. Ob 13,3-palčnem zaslonu namreč uporabniku nudi še enkrat več računskih zmogljivosti kot prejšnja generacija Lenovo računalnikov s 13-palčnimi zasloni, medtem ko so se grafične zmogljivosti početverile. Hibridni prenosnik bo na voljo z najnovejšo generacijo Intel Core procesorjev, uporabnik pa bo lahko izbiral med modeli i3, i5 ter i7. Na prenosniku bo nameščen operacijski sistem Microsoft Windows 7.

Čeprav gre za »križanca« med prenosniki, ThinkPad X1 Hybrid ostaja poslovni prenosnik, saj ponuja možnost mobilne internetne povezave ter zaslon visoke ločljivosti, ki je pred vplivi okolice zaščiten s steklom Corning Gorilla Glass. Oblvada tudi vrsto multimedijskih možnosti, katerim sta namenjena spletna kamera visoke ločljivosti ter mikrofona. Vsebine na ThinkPadu X1 Hybrid so videti in slišati odlično, v obeh sistemih – Oknih ali IMM. Prenosnik je opremljen z zvočno tehnologijo Dolby Home Theater v4, vmesnikom HDMI ter tehnologijo Intel Wireless Display, ki omogoča brezžično pošiljanje vsebin polne visoke ločljivosti (1080p) na digitalni televizor ali projektor. Velik poudarek je na varnosti poslovne vsebine, poleg diska z enkripcijo podatkov ter bralnika prstnih odtisov za varnost skrbi tudi tehnologija Intel vPro3.

ThinkPad X1 Hybrid bo naprodaj poleti, izhodiščna cena pa bo znašala 1599 ameriških dolarjev.

Ultraprenosnik, ki se spozna na posel

Lenovo je predstavil tudi prvi poslovni ultraprenosnik. ThinkPad T430u poslovnim uporabnikom prinaša tanko in lahko zasnovo iz sveta klasičnih prenosnikov, a se hkrati ne odpoveduje zmogljivostim, ki jih zahtevajo poslovna okolja. Stilski ThinkPad T430u tako uporablja nekatere oblikovalske rešitve, ki jih najdemo v prenosnikih premijskega razreda, denimo mehko matirano površino ter aluminijasto ohišje. S težo 1,8 kilograma in debelino, manjšo od dveh centimetrov, se brez težav uvršča v razred ultraprenosnikov, čeprav je opremljen z zaslonom diagonale 14 palcev. Prav tako je omenjeni prenosnik opremljen z novo minimalistično ThinkPad tipkovnico.

Poslovno naravnanost ThinkPad T430u nakazuje z izbiro zmogljivih Intel Core procesorjev ter grafičnih kartic NVIDIA, možnostjo uporabe pogona SSD, tehnologijami za hiter zagon ter šesturno avtonomijo delovanja. Med programsko opremo velja izpostaviti Lenovo Solution Center, ki omogoča napredno varčevanje z energijo in obilo možnosti upravljanja prenosnika, tudi na daljavo.

Ultraprenosni ThinkPad T430u bo svojo prodajno pot začel jeseni, cena vstopnega modela pa bo znašala 849 ameriških dolarjev.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku