Računalništvo, telefonija
30.12.2019 11:35

Deli z drugimi:

Share

Lego kocke v vlogi ključnih gradnikov za kvantne računalnike?

Kocke Lego so se izkazale kot odlična alternativa precej dražjim izolacijskim materialom.
Kocke Lego so se izkazale kot odlična alternativa precej dražjim izolacijskim materialom.

Kvantni računalniki prihajajo vse bolj v ospredje in sicer predvsem zaradi vse večje potrebe po večji računski moči. Ti računalniki namreč namesto bitov uporabljajo kubite, kar znatno poveča hitrost preračunavanja in količino informacij, ki jih lahko računalnik shrani. Kvantni računalniki to izvajajo s pomočjo še enega kvantnega pojava, ki se imenuje kvantna prepletenost. To seveda odpira vrata k izjemno zmogljivemu vzporednemu preračunavanju podatkov, o kakršnem danes lahko le sanjarimo.

Kvantni računalniki seveda niso poceni, saj se pri njihovi sestavi uporabljajo dragi izolatorji, ki lahko učinkovito zadržijo temperature blizu absolutne ničle (0 Kelvinov oziroma minus 273,15 stopinj Celzije). To pa bi se lahko kmalu spremenilo, saj bi jih lahko drage izolatorje nadomestile kar kocke Lego. Raziskovalci univerze Lancaster v Veliki Britaniji so namreč nedavno dokazali, da imajo priljubljene kocke Lego izjemno dobre izolacijske lastnosti in bi lahko nadomestile precej dražje izolatorje.

Dobre izolacijske lastnosti in sposobnost zlaganja trdnih zgradbi iz kock Lego so se namreč izkazale kot poceni alternativa naprednim materialom s skoraj enakim izolacijskim učinkom. Za ta namen pa raziskovalci seveda ne bi uporabili klasičnih kock Lego ampak bi posnemali njihovo zgradbo in bi uporabili enak material. Kvantni računalnik pa bi znanstveniki izdelali s pomočjo tridimenzionalnega tiskalnika, sam postopek pa naj bi precej poenostavil in predvsem pocenil izdelavo tovrstnih sistemov.


Prijavi napako v članku