Računalništvo, telefonija
23.02.2018 12:00

Deli z drugimi:

Share

Kupujete avtomobil preko spleta? Pazite se goljufov!

Pazite se goljufivih oglasov
Pazite se goljufivih oglasov

Tokrat se se pojavili novi goljufi, ki prodajajo nove in rabljene avtomobile na priljubljenem nemškem portalu. Postopek plačila je enostaven – avto naročimo in zanj plačamo, vendar avtomobila nikoli ne prejmemo. Center za spletno varnost v Sloveniji, oziroma SI-CERT je tokrat izdal opozorilo za priljubljen portal mobile.de, kjer lahko uporabniki najdejo tako rabljene, kot tudi nove avtomobile po zelo ugodnih cenah.

Tako kot pri nas, kjer so se podobne stvari že dogajale na portalu bolha.com, je tudi tukaj potrebna pazljivost. Javnost tako pozivajo, naj oglas, kot tudi kupca večkrat preverijo in se pozanimajo po vseh podrobnostih, preden sploh plačilo izvedejo.

“Spletni goljufi izkoriščajo oglasnik mobile.de za oddajo lažnega oglasa za prodajo avtomobila, z zelo sumljivo nizko ceno glede na starost in znamko avtomobila, ki ga domnevno prodajajo.”


V primeru, da stopimo v kontakt z goljufom, nas bo ta hitro prepričeval, zakaj avto mora prodati (poplačati kredit, vojak v Siriji, selitveni stroški, sinu oziroma hčeri ni všeč), ter ga zato ponujal po zelo ugodni ceni. Pogosto tudi uporabljajo prevozno podjetje Uship, pri čemer pa posredujejo lažno poročilo o pošiljanju.

Podjetje je tako že samo začelo ozaveščati uporabnike, na morebitne goljufe -> https://help.uship.com/hc/en-us/articles/206448898-Common-Scams

Goljufi bodo od vas zahtevali seveda plačilo v naprej, zaradi takšnih ali drugačnih stroškov, kot so na primer transportni stroški, carina, razne dajatve, zavarovanja,… Seveda je pa vse skupaj potegavščina!

Plačila zahtevajo preko neizsledljivih sistemov, kot je MoneyGram in Western Union, pa tudi preko kriptovalut Bitcoin, Ether in podobnih.

SI-CERT še tako poudarja par korakov, kdaj se nam mora vklopiti rdeča luč in preveriti ponudbo, kot tudi prodajalca, ki za njo stoji.

  1. Izredno ugodne cene, ki so za tip in letnico vozila nerealne.
  2. Na že tako zelo nizko ceno, vam prodajalec nudi še dodaten popust.
  3. Pri nakupu je potrebno poplačati še različne dajatve (transportni stroški, zavarovanje, dajatve za ministrstvo itd.)
  4. Vozilo ni na voljo za ogled in se nahaja v neki drugi državi.
  5. Prodajalec vam bo vozilo dostavil preko dostavne službe, pogosto zlorabijo podjetje Uship.

Dodajajo še: “Če se odločite za nakup vozila prek spletnih oglasnikov, denarja nikoli ne nakazujte vnaprej, ampak se po vozilo odpravite fizično, kjer ga lahko pred nakupom tudi vidite.”


Prijavi napako v članku