Računalništvo, telefonija
08.10.2020 14:50
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kupiti delovno postajo ali namizni računalnik?

Delovanje delovne postaje je boljše in bolj zanesljivo od namiznega računalnika.
Delovanje delovne postaje je boljše in bolj zanesljivo od namiznega računalnika.

Delo danes težko poteka brez računalnika. Je orodje, s katerim je opremljena vsaka pisarna. Kakšen računalnik pa sploh zares potrebujete za opravljanje svojega dela? Se je bolje odločiti za delovne postaje ali namizne računalnike?

Poslovni računalnik lahko kupite že za okoli 350 evrov, medtem ko se cene delovne postaje začnejo nekje pri 650 evrih, za odlično delovno postajo boste lahko odšteli tudi dobrih 1200 evrov.

Namizni računalnik ima dovolj moči za izvajanje večine nalog, kot so uporaba e-pošte, brskanje po spletu in obdelava besedil. Če želite napravo, ki ima več moči, pa je to delovna postaja. Spoprime se lahko z zelo zahtevnimi nalogami, omogoča animacije, zahtevne analize podatkov, fotorealistično upodabljanje ter ustvarjanje in urejanje slike, zvoka in videa.

Delovanje delovne postaje je boljše in bolj zanesljivo od namiznega računalnika. Pri delovni postaji so matične plošče, RAM, grafične kartice in ostali deli ustvarjeni z namenom, da jih bo uporabnik »priganjal do konca«. Niso redki primeri, ko delovne postaje delajo na projektih, ko vsi zaposleni že zapustijo delovno mesto, delovne postaje pa čez noč obdelujejo velike zbirke podatkov.

Višja cena pomeni tudi večja pričakovanja – in delovne postaje jih izpolnijo.

Kaj delovne postaje imajo, česar nimajo namizni računalniki?

ECC RAM

Z ECC RAM-om bo vaš sistem bolj zanesljiv ter dva- do trikrat hitrejši od običajnih RAM pomnilnikov. Zaznava in odpravlja napake v pomnilniku, preden utegnejo vplivati na sistem. Za shranjevanje ne potrebuje napajanja, ob izklopu računalnika pa shrani podatke iz predpomnilnika.

Več procesorskih jeder

Več procesorskih jeder pomeni več procesorskih zmožnosti. Zgolj to pa ne pomeni garancije za povečano zmogljivost. Programska oprema, ki jo uporabljate, mora biti sprogramirana tako, da vam bo prinesla želene koristi.

RAID

RAID sistem uporablja več notranjih trdih diskov za shranjevanje in obdelavo podatkov. Obstaja več različnih vrst diskovnih polj. Glede na vrsto sistema lahko dobite več pogonov, ki procesirajo vaše podatke ali zrcalne pogone, pri katerih bo, če en odpove, drugi še vedno deloval.

SSD disk

Pogoni Solid State delujejo drugače od običajnih trdih diskov, saj nimajo premičnih delov in zato tudi ni toliko možnosti za okvaro. Poleg tega so hitrejši. Če iščemo slabosti, pa vemo, da so od običajnih trdih diskov dražji in imajo manjšo kapaciteto shranjevanja.

Optimiziran GPU (grafična procesna enota)

Vsi računalniki imajo tudi zaslon. Če imate grafični procesor višjega razreda, centralnemu procesorju ne bo treba opraviti toliko dela pri obdelavi podatkov zaslona. V nekaterih primerih lahko grafična procesna enota dejansko prevzame del obremenitve procesorja, zato vse poteka hitreje. Slaba stran tega je, da so vrhunski grafični procesorji dragi.

Pri vsem tem je očitno, da velja – več plačate, več dobite. Pa je dvakratni strošek res dobra ideja? Odgovor je pogosto pritrdilen. Recimo, da boste za delovne postaje plačali okoli 650 evrov, za namizne računalnike pa bi okoli 350 evrov. Predvsem se morate vprašati (in se zavedati), koliko časa boste v primeru, da se ne odločite za delovno postajo, zapravili zaradi počasnejšega dela, morebitnih okvar in reševanja težav, ki bodo izhajale iz slabe strojne opreme. Če torej želite nekaj boljšega, hitrejšega, zanesljivejšega in ste pripravljeni za to plačati nekaj več, so delovne postaje boljša odločitev.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več