Računalništvo, telefonija
19.04.2020 09:32

Deli z drugimi:

Share

Kriza udarila tudi v industriji “influencerjev”

Kriza udarila tudi v industriji "influencerjev"
Kriza udarila tudi v industriji "influencerjev"

Prvi znaki negotovosti niso bili panika, temveč pozitivnost. “Upam, da ste vsi varni in v objemu svojih nabližnjih,” je bil eden najbolj pogosto slišanih stavkov iz ust takšnih in durgačnih vplivnežev (“influencerjev”) od začetka koronakrize. Mnogi so skušali pomagati svojim sledilcem, #stayhome pa je postal podpis vseh, ne samo vplivnežev. Kljub vsemu pa strokovnjaki napovedujejo, da je za industrijo “influencerjev” prišel čas, da se razvije in stopi korak naprej. Na eni strani pandemija, na drugi strani takojšnje nižanje proračunov podjetij in sponzorjev.

O tem, da bi industrija “influencerjev” lahko izginila, ni mogoče razmišljati, kajti obseg le-te je enostavno prevelik, se pa zagotovo obeta marsikatera sprememba. “O ekonomski recesiji lahko razmišljamo tako, nekatera podjetja preživijo, nekatera ne,” pravi Angela Seits, direktorica strategije zavzetosti digitalne agencije PMG. “Menim, da bi lahko enak trend spremljali znotraj industrije vplivnežev,” je še dodala.

Kar nekaj let je industrija vplivnežev rasla in dejstvo je, da se je to dogajalo v času, ko je rasla tudi svetovne ekonomija. Marketing je sponzoriral polne garderobe omar pregrešnoo dragih oblačil in plačeval potovanja v eksotične kraje. Raziskava podjetja Mediakix ugotavlja, da je v ZDA, 17% podjetij, polovico svojega marketinškega proračuna v letu 2019 namenilo “influencerjem”. Pred kratkim je bila objavljena tudi napoved, da naj bi dotična industrija v letu 2020 dosegla 9,7 milijarde ameriških dolarjev. Pomembno je izpostaviti, da tukaj ne govorimo zgolj o tistih največjih in najbolj znanih vplivnežih. Ogrodje industrije sestavljajo t. i. “mikro vplivneži”, s publiko nekje do 100.000 sledilcev. Tudi “Influencerji” z nekaj tisoč sledilci lahko zaslužijo po več sto dolarjev za posamezno sponzorirano objavo. Če se stvari lotimo na pravi način, je to dokaj lahek način, kako priti do zaslužka. Obstajajo namreč primeri po svetu, kjer osem let stari otroci služijo velike vsote, seveda ob ustreznem usmerjanju s strani staršev.

Kakšno je življenje “influencerjev” v času koronakrize?

Novi koronavirus je svet praktično zaustavil, gospodarstvo pahnil v recesijo, industrijo “influencerjev” pa vsaj začasno ponekod upočasnil, drugje uničil, ali morda celo pospešil. Če se osredotočimo na prva dva scenarija, plačanih počitnic ni, prav tako vplivneži ne morejo prosto hoditi po ulicah in promovirati nova oblačila, vidimo lahko, da je za vplivneže, tako kot za vse ostale, prišel čas negotovosti, kajti ni čisto jasno, kdaj in kako se bo industrija ponovno zagnala – za mnoge se verjetno ne bo. “Pandemija ima ogromen vpliv na industrijo vplivnežev in po vsej verjetnosti bo imela tudi dolgoročne posledice,” pravi Seitova.

Prvi in hkrati ključni dejavnik, ki vpliva na celotno dogajanje je denar, katerega trenutno ni v takšni količini, kot prej. Marketinška raziskovalna agencija eMarketer je že v marcu opazila, da približno tretjina vplivnežev beleži manj kolaboracij. Nekateri se bodo vrnili, ko se stvari normalizirajo, vsekakor pa se morajo zavedati, da bodo podjetja naredila selekcijo in izbrala tiste “influencerje”, ki jim dejansko povečujejo prodajo oz. jim pomagajo do boljših poslovnih rezultatov. “Že pred pojavom novega virusa so podjetja, če se je le dalo, sklepala dolgoročne pogodbe in se izogibala enkratnim sodelovanjem,” pojasni Jasmine Enberg, višja analitičarka pri eMarketerju. Po njenem mnenju se bo ta trend še stopnjeval.

Poleg zgoraj omenjenega krčenja marketinških proračunov zdajšnji čas ni ravno idealen za oglaševanje. “Že v prvih tednih karantene smo opazili upad sponzoriranih objav,” pravi Seitsova, katere agencija dela za blagovne znamke, kot so Sephora in Beats By Dre. Blagovne znamke po svetu se dobro zavedajo, kaj lahko pomeni napačno sporočilo v tem času. Mnogi so namrež že ostali brez službe, brez dohodkov, ali pa se celo sami borijo z zahrbtno boleznijo Covid-19 in zato si podjetja ne smejo privoščiti oglaševanja, ki bi lahko povzročilo odpor kupcev.

Kako bo izgledal svet “influencerjev” po koncu krize?

Če bo recesija močno udarila v svet nakupovanja in mode, blagovne znamke ne bodo nadaljevale s sodelovanjem z vplivneži oz. vsaj v takšni obliki, kot smo je do zdaj bili navajeni ne. Seitsova napoveduje, da bodo podjetja od “influencerjev” še bolj strogo zahtevala dokazila, da jim dejansko povečujejo prodajo in ne zgolj izpostavljenost. “Blagovne znamke bodo v odnosu do vplivnežev veliko bolj previdne,” še dodaja. Če je torej do zdaj kak vplivnež dobil posel zgolj za to, da je nek produkt pridobil kak odstotek na prepoznavnosti, bo odslej precej drugače.

Dejstvo je, da podjetja že racionalizirajo svoje stroške in glede na vse napovedi lahko pričakujemo, da bo racionalizacije še ostrejša. Recesija, ki se nam obeta “koronakrizi”, bi lahko industrijo vplivnežev popolnoma spremenila in do določene mere dvignila na višji nivo. Za vse “influencerje” to pomeni, da veliko število sledilcev še ne pomeni garancije vanosti. Tisti, ki ne bodo znali vzpostaviti povezave ali odnosa s svojimi sledilci in tisti, ki ne bodo znali pokazati dodane vrednosti za blagovno znamko, ki jo promovirajo, bodo že na kratki rok lahko imeli velike težave. Glede na zahtevnost situacije, v kateri smo se znašli kot svet, tudi tisti vplivneži, ki bodo doprinesli k vrednosti znamke, še nimajo garancije za obstanek. Z njihove strani bodo podjetja pričakovala nenehno prilagajanje in razvoj. Mnogi vplivneži so mnenja, da nikoli več ne bo, kot je nekdaj bilo. Potrebno bo resno razmisliti o strategiji, s katero bodo vplivneži pripravljeni na “novi svet”, ki prihaja po krizi.


Prijavi napako v članku