Telefoni
23.09.2009 11:30
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kratka sporočila SMS za slepe in slabovidne

Kratka sporočila SMS lahko odslej prebirajo tudi slepi in slabovidni.
Kratka sporočila SMS lahko odslej prebirajo tudi slepi in slabovidni.

Odslej lahko tudi slepi in slabovidni na mobilnih telefonih prebirajo kratka sporočila SMS. Zasluge za to gredo finskemu gigantu Nokia, ki je v sodelovanju s Finsko federacijo slepih in slabovidnih in univerzo v Tampereju, pripravil namensko aplikacijo Nokia Braille Reader. Novost tekstovno sporočilo »pretvori« v Braillovo pisavo, s čimer kratka sporočila SMS postanejo berljiva tudi slepim in slabovidnim.

Programska oprema se ob prejetju kratkega sporočila SMS samodejno aktivira in tekstovno sporočilo razdeli v posamične črke, pri čemer je posamezna črka razdeljena na šest pik. V primeru polne pike telefon močno zavibrira, medtem ko pri prazni piki zavibrira nekoliko šibkeje. Branje kratkega sporočila SMS poteka črko za črko in se prekine z dvigom prsta. Ob ponovnem dotiku zaslona, občutljivega na dotik, pa se branje sporočila lahko nadaljuje.

Poskusna različica inovativne programske opreme Nokia Braille Reader, ki jo lahko namestimo na vse mobilne telefone finskega giganta, opremljene z operacijskim sistemom Symbian S60 5th edition, je že na voljo za dolvleko na spletni strani http://betalabs.nokia.com/apps/nokia-braille-reader.


Prijavi napako v članku