Triki in nasveti
30.07.2019 08:45
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vodnik za zaščito telefona pred zlonamernimi aplikacijami

.. Uporabniki mobilnih naprav Android se neprestano srečujejo s škodljivimi programskimi kodami, saj njihovo število neprestano narašča. Popolnoma se ne moremo zaščititi, lahko pa upoštevamo nekaj enostavnih ukrepov, ki zmanjšajo tveganje ..
Na vaš Android nameščajte zgolj aplikacije, ki jih nujno potrebujete.
Na vaš Android nameščajte zgolj aplikacije, ki jih nujno potrebujete.

Poleg vedno večjega števila aplikacij, ki so za naše telefone lahko škodljive, zlonamerne kode za trenutno najbolj razširjen mobilni operacijski sistem postajajo vse bolj nevarne. Z njimi pa lahko telefon okužimo tudi, če mobilne aplikacije prenašamo z uradnega spletnega portala Google Play. V nadaljevanju predstavljamo štiri preproste korake za zmanjšanje tveganja, ki jih velja upoštevati.


1. Ne prenašajte aplikacij s “sumljivih” portalov

Čeprav je Google Play Store največji portal za mobilne aplikacije Android, to še ne pomeni, da jih ni mogoče prenesti z drugih portalov ali spletnih strani. Nekatera podjetja lahko namreč sprejmejo odločitev, da bodo programsko opremo uporabnikom ponujala neposredno, saj jim v tem primeru Googlu ni treba plačati provizije. Pri tovrstnem početju dodatna previdnost ni nikoli odveč, saj je to eden izmed načinov, s katerim svoj telefon najlažje okužimo z zlonamernimi aplikacijami.

Priporočamo, da si najprej podrobno ogledate spletno stran, ki ponuja mobilno aplikacijo. Če je ta slabe kakovosti, polna reklamnih oglasov in brez komentarjev uporabnikov, ostaja zelo velika verjetnost, da gre za spletno stran, ki ponuja zlonamerne mobilne aplikacije. Še posebej koristna so mnenja s strani uporabnikov, saj nas bodo ti pogosto opozorili na nevarnosti, ki nam prežijo ob namestitvi mobilne programske opreme.

2. Previdno na portalu Google Play

Čeprav si Google prizadeva, da bi bile na spletnem portalu Google Play zgolj koristne mobilne aplikacije, mu to vedno žal ne uspeva, kar pomeni, da tam najdemo tudi zlonamerno programsko opremo. Zaradi tega pred namestitvijo določene aplikacije preberite komentarje drugih uporabnikov. Ne osredotočajte se zgolj na najbolj koristne komentarje, ampak preglejte tudi najnovejše. Če je tam veliko negativnih komentarjev, še posebej po zadnji posodobitvi, enostavno “preskočite” to aplikacijo in poiščite drugo. Google Playu namreč težko očitamo, da nima pestrega nabora aplikacij, zato boste zagotovo našli primerno.

3. Preberite seznam dostopov, ki jih zahtevajo aplikacije
Novejše različice mobilnega operacijskega sistema Android uporabnikom omogočijo, da so seznanjeni s seznamom dostopa, ki jih zahteva aplikacija pred namestitvijo na mobilno napravo Android. Določene aplikacije bodo delovale tudi v primeru, da bomo zavrnili dostop do določenih delov mobilne naprave (na primer galerija slik za Hangouts). Predno namestite določen mobilni program ali igro, se najprej vprašajte, če dejansko potrebuje dostop do vašega seznama klicev ter možnosti pošiljanja in prejemanja SMS sporočil. Če to zahteva, vi pa ste prepričani, da ga za delovanje ne potrebuje, dostop enostavno zavrnite in po potrebi poiščite drug program. To je lahko dolgotrajno, po drugi strani pa bo za varnost vaših podatkov poskrbljeno.

4. Namestite samo tisto, kar boste resnično uporabljali

Ker namestitve zlonamerne programske opreme ni mogoče v celoti preprečiti, vam priporočamo, da na vaš mobilnik nameščate zgolj tiste programe in igre, ki jih dejansko uporabljate. Tako se ne boste le izognili možnosti okužbe z zlonamerno kodo, ampak boste imeli na svojem telefonu tudi več razpoložljivega prostora, zato bo tudi deloval hitreje. Pri pametnih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih Android velja pravilo “manj je več”, zato to tudi upoštevajte.


Ne pozabite na namestitev protivirusne rešitve in predvsem na posodabljanje mobilnega operacijskega sistema, če je posodobitev za vaš mobilnik na voljo. Zvoniti po toči je namreč prepozno, še posebej, ko gre za vaše osebne podatke.


Se nam obeta mesečna naročnina na aplikacije in igre za Android?

Čeprav so mobilne aplikacije in igre za mobilnike telefone in tablične računalnike Android relativno poceni (plačljive različice običajno ne vsebujejo nadležnih oglasov), je povpraševanje pod pričakovanji programskih hiš. Pri tem je oškodovano tudi podjetje Google, saj je zaradi nižjega povpraševanja ob precejšen dobiček. Pri Googlu zato razmišljajo o možnosti, da bi uporabnikom Androidovih telefonov v zameno za mesečno naročnino ponudili dostop do izbranih mobilnih aplikacij in iger s spletnega portala Google Play.

Nova storitev naj bi se tržila pod imenom Google Play Pass. Vključevala naj bi številne priljubljene mobilne aplikacije in igre, kot so Stardew Valley, Marvel Pinball in Risk. Neomejen dostop do vsebin na spletnem portalu Google Play naj bi ameriške uporabnike mesečno olajšal za preračunanih 4,5 evra (v Evropi po vsej verjetnosti za 5 evrov), noben izmed programov in aplikacij pa naj ne bi vseboval oglasov ali dodatnih stroškov. Vse našteto naj bi posledično pripomoglo k precej boljši uporabniški izkušnji.

Kdaj bo naročniški model Google Play Pass na voljo uporabnikom Googlovih mobilnih naprav, za zdaj še ni znano. So pa poznavalci prepričani, da podjetje Google vsaj na začetku ne bo vlagalo v razvoj posebnih mobilnih aplikacij in iger za Play Pass, kot to počno pri konkurenčnem podjetju Apple.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več