Računalništvo, telefonija
01.07.2011 15:11
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Korak bližje k računalniku v čipu

Računalniki v procesorju naj bi bili zmogljivostno primerljivi z zdajšnjimi rešitvami.
Računalniki v procesorju naj bi bili zmogljivostno primerljivi z zdajšnjimi rešitvami.

Inženirji podjetja Intel so naredili odločen korak naprej v smeri priprave računalnika v čipu (System-on-a-chip ali krajše SoC). Ti so namreč javnosti razkrili načrte za prihajajoče revolucionarne procesorje, ki že več časa nastajajo pod razvojno oznako Haswell. Iz načrtov je razvidno, da bo novost poleg procesorskega jedra vsebovala še vse preostale sestavne dele oziroma komponente, ki so potrebne za izdelavo celotnega računalnika.

Intelovi procesorji Haswell bodo namreč bogatejši za grafični procesor, krmilnike, sistemski pomnilnik in vhodno-izhodne vmesnike. Proizvajalci računalnikov bodo z njimi privarčevali na prostoru, kar jim bo omogočilo izdelavo izredno kompaktnih računalniških sistemov. Ker bodo vse ključne računalniške komponente vgrajene neposredno v procesor, se bo občutno zmanjšala poraba dragocene električne energije.

Inženirji podjetja Intel so prepričani, da bodo njihovi procesorji Haswell naprodaj že čez dve leti. Ti bodo po vsej verjetnosti izdelani s pomočjo 22-nanometrske tehnologije in bodo opremljeni z bogato paleto novih tehnologij. Med njimi bo izstopala tehnologija AVX (Advanced Vector Extension). Ta bo novincu namreč zagotovila občutno večjo računsko zmogljivost v primerjavi z zdajšnjimi rešitvami. To naj bi se najbolj poznalo pri preračunavanju grafičnih oblik, šifriranju podatkov in zagotavljanju visoke kakovosti predvajanega zvoka. Ob tem lahko le upamo, da bodo Intelovi procesorji Haswell cenovno dostopni širšemu krogu računalničarjev.


Prijavi napako v članku