Računalništvo, telefonija
13.06.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Kontrole dostopa in domofoni, ki vam marsikaj poenostavijo

.. Danes imate lahko domofon, ki ne samo odpira vrat, ampak obiskovalca vidite že na svojem mobilniku in mu vrata odprete z drugega konca sveta. Če morda oddajate stanovanje, so na voljo tudi napredne rešitve kontrole dostopa – razvite v Sloveniji ..
V podjetju Mars Commerce razvijajo tudi 4G LTE Wi-Fi videodomofone, ki so izredno priročni in omogočajo vrsto naprednih funkcij.
V podjetju Mars Commerce razvijajo tudi 4G LTE Wi-Fi videodomofone, ki so izredno priročni in omogočajo vrsto naprednih funkcij.

Ali ne bi bilo super, da pri vgrajevanju domofona ne bi potrebovali kupa kablov, hkrati pa bi ta omogočal napredne funkcije in deloval tudi brez Wi-Fi ali LAN omrežja? Tisti, ki na primer oddajate stanovanje, pozabite na ključe in na to, da morate biti ob prihodu gostov stalno na voljo. Lahko jim podelite enkratno dostopno kodo, vi pa se sončite na Havajih.

Domofoni prihodnosti

V podjetju Mars Commerce razvijajo domofone, ki bazirajo na mobilnem omrežju. Sprva je bilo to 2G omrežje, nato 3G, danes je z razvojem tehnologije in storitev v tovrstnih napravah že nuja po 4G omrežju. Ena izmed prednosti takšnih domofonov je, da jih lahko uporabljate ne glede na to, ali je brezžični Wi-Fi ali lokalno omrežje LAN v dosegu. Ob tem je zahtevana zgolj minimalna priprava inštalacij. Sistem je izredno uporaben tudi tam, kjer ste do zdaj imeli težave s kabli. Zunaj, torej pred stavbo, stoji enota domofona, notranja enota pa je lahko telefon – mobilni ali stacionarni, če tako želite.

Izbirate lahko tako med osnovnimi domofoni z eno tipko kot tudi med sistemi za večstanovanjske ali poslovne stavbe, kjer je lahko na domofon povezanih do 1000 notranjih enot.

V podjetju Mars Commerce pa, kot smo že omenili, razvijajo tudi 4G LTE Wi-Fi videodomofone, ki so izredno priročni in omogočajo vrsto naprednih funkcij. Če govorimo o uporabniški izkušnji, delujejo tako, da obiskovalec v meniju (podobno, kot smo vajeni pri pametnih telefonih) pregleda in poišče ime ter ga klikne in tako lastnika pokliče na pametni mobilni telefon. Lastnik na telefonu preveri, kdo je pred vrati in vrata odpre ali ne. Poleg tega lahko seveda vzpostavi avdio komunikacijo. Če ni odziva, pa ima obiskovalec možnost pošiljanja sporočil, ki jih lastnik prejme na pametni mobilni telefon.

Odlična rešitev pri oddajanju nepremičnin

V Mars Commercu razvijajo tudi kontrole pristopa, predvsem uporabne za lastnike nepremičnin, ki oddajajo na primer prek Airbnb. V tem primeru na stavbo oziroma pred njo namestijo kontroler, na katerega priključijo tipkovnico. Tudi sistem za kontrolo pristopa je lahko kombiniran z domofonom, ki omogoča komunikacijo z lastnikom. Prek strežnika lahko uporabnik oziroma lastnik gostu določi kodo in njeno trajanje. Gost kodo prejme na mobilni telefon in že ima dostop do stanovanja. Sistem omogoča tudi brezžično povezavo s ključavnico. Poleg skrbi za varnost je vse prilagojeno enostavnemu upravljanju, tako za uporabnika oziroma lastnika kot za gosta.

Tako kot rešujejo dostope pri na primer Airbnb oddajanju, je na voljo tudi večji, razširjeni kontroler za vstopno kontrolo v manjših hotelih ali apartmajih z do 16 sobami, pri čemer vsaka dobi svojo enkratno kodo. Poleg tega se lahko sistem vgradi na dva različna vhoda, skozi katera je možno vstopati z isto kodo.

Na parkirišče tudi brez kartice

Omeniti velja še nadvse uporabne rešitve za parkirišča. Tako na domofone kot na kontrole pristopa lahko namreč vežejo različne tipe identifikatorjev, kot so morda vsem najbolj znani čitalniki kartic, potem pa so tu še Bluetooth čitalniki, tako da na parkirišče dostopate s vklopljenim Bluetoothom na mobilnem telefonu. Ne pozabimo na NFC čitalnik, pri katerem mora seveda tudi vaš mobilni telefon podpirati NFC tehnologijo. In še najbolj napredna možnost – kamera, ki prepozna registrsko tablico vašega avtomobila. Pri tem za odpiranje zapornice na parkirišču ne potrebujete prav ničesar drugega.

Več o ponudbi najdete na spletnem naslovu http://mars-commerce.com/. (P.R.)


Prijavi napako v članku