Programska oprema
24.08.2019 09:52

Deli z drugimi:

Share

Konec ciljnih oglasov za otroke na YouTubu

Konec ciljnih oglasov za otroke na YouTubu
Konec ciljnih oglasov za otroke na YouTubu

YouTube bo prenehal s prikazovanjem targetiranih oglasov v videih, ki so namenjeni otrokom. Bloomberg je pridobil te informacije iz zanesljivih virov, YouTube pa naj bi se trenutno nahajal v zadnji fazi načrtovanja izpeljave ideje.


Ameriška vladna agencija Federalna trgovinska komisija je začela s preiskavo, ali YouTube krši otroške pravice. S strani različnih aktivističnih skupi in politikov so dobili kar nekaj klicev in pobud, kajti sami so ugotovili, da naj bi YouTube določene stvari delal neskladno s pravili in zakoni. Odvetniki so največ časa vložili v analizo zakona iz leta 1998, ki govori o zasebnosti otrok na spletu. Primerjali so prakse YouTuba s členi zakona, prav tako pa so v preiskavo vključili še zakon, ki regulira zbiranje podatkov uporabnikov, mlajših od 13 let.


Google, YouTubov lastnik, je po pisanju portala CNet s Federalno trgovinsko komisijo poravnal večmilijonsko tožbo. The Washington Post je pisal o tem, da je Google izvajal nepravilne metode zbiranja podatkov otrok in s tem kršil zakon COPPA. Za zdaj ni čisto jasno, ali je YouTubova odločitev posledica zgoraj opisane tožbe. Bloomberg še piše, da YouTube ni želel razkriti nobenih podrobnosti.


Ker targetirano oglaševanje vključuje zbiranje informacij o uporabniku in ko se to usmeri proti otrokom, ki so stari manj ko 13 let, brez soglasja staršev, gre za kršenje COPPE. Kako bo YouTubova odločitev vplivala na njihove poslovne rezultate za zdaj še ni znano, po vsej verjetnosti pa lahko pričakujemo upad prodajnih rezultatov. Poleg vseh ostalih težav so na račun YouTuba letele številne kritike zaradi tega, ker niso uspeli odstraniti videov z neprimerno vsebino za otroke. Zaposlili so celo 10.000 moderatorjev vsebine, ki zdaj bdijo nad vso vsebino, ki se pretaka na platformi.


YouTube do danes ni imel težav samo s targetiranimi oglasi, temveč smo že pisali o raznoraznih drugih težavah, kjer so letele kritike na račun nepravilnosti pri delovanju platforme. Kljub temu, da YouTube spada med najbolj popularna družbena omrežja, se število uporabnikov ne povečuje tako hitro, kot smo to bili navajeni nekaj let nazaj. Ali so uporabniki začeli tudi sami razmišljati o predstavljenih nepravilnostih platforme je težko vprašanje, dejstvo pa je, da so regulatorji resno zavihali rokave in se lotili reševanja problematike targetiranega oglaševanja oz. bolj natančno, nepravilnega targetiranega oglaševanja.

Verjetno ga ni med nami, ki ne bi bil jezen na oglase, ki se prikažejo, ko odpremo nek posnetek na YouTubu kajne? Pa naj bo to glasbeni spot, ali pa posnetek najbolj norih mačk. S tem, ko je YouTube vpeljal tovrstno obliko oglasov na svojo platformo, je po vseh statistikah nekaj uporabnikov izgubil, hkrati pa je pridobil precej tistih, ki so začeli z uporabo storitve YouTube premium – ta nam omogoča gledanje posnetkov brez oglasov, poleg tega pa tudi poslušanje glasbe z ugasnjenim zaslonom. Ena najbolj nadležnih lastnosti YouTube aplikacije, torej to, da moramo ekran nenehno imeti prižgan. Efekt YouTubovega ukrepa s targetiranimi oglasi bo tako viden kmalu.

Vas zanima več iz te teme?
YouTube iskalnik

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

Endava

, ,