Telefoni
28.11.2017 13:00

Deli z drugimi:

Share

Kmalu bomo baterijo telefona napolnili v zgolj 12 minutah!

Baterije na osnovi grafena naj bi bile precej bolj varne od litij-ionskih.
Baterije na osnovi grafena naj bi bile precej bolj varne od litij-ionskih.

Podjetje Samsung je javnosti nedavno razkrilo težko pričakovani pametni mobilni telefon Galaxy Note 8, ki bo po napovedih južnokorejskega velikana poskrbel, da bomo za vedno pozabili na ponesrečen model Note 7. Ta je bil namreč lani žrtev številnih nesreč z litij-ionskimi baterijami, ki so se končale bodisi z eksplozijo bodisi s požarom. Zaradi tega inženirji Samsungovega naprednega inštituta za tehnologijo (Samsung Advanced Institute of Technology ali krajše SAIT) iščejo načine, kako izdelati baterijo, ki bo povsem varna in jo bo hkrati možno hitro polniti.

Kot kaže so pri tem zelo uspešni, saj je inženirjem nedavno uspelo pripraviti baterijo, ki temelji na osnovi grafenskih krogel oziroma materialu, ki obeta številne revolucije na tehnološkem področju. Ta je zaradi njegove osnove precej bolj varen za uporabo (tu namreč ni velike nevarnosti za samovžig ali eksplozijo), hkrati pa omogoča tudi precej hitrejše polnjenje. Strokovnjaki podjetja Samsung celo zagotavljajo, da bi lahko povsem izpraznjene baterije napolnili v pičlih 12 minutah, kar je precej hitreje od ure in pol, ki jo danes potrebujemo za baterijo zmogljivosti 3.000 mAh.

Baterija grajena na osnovi grafena bi lahko brez težav zdržala temperature do 60 stopinj Celzija, kar pomeni, da bi lahko bila povsem primerna tudi za baterije električnih vozil. Samsung je za omenjeno baterijo sicer že pridobil patent, kljub temu pa ni znano, kaj jo bomo lahko ugledali na trgu. Po vsej verjetnosti se to ne bo zgodilo prav kmalu.


Prijavi napako v članku