Računalništvo, telefonija
10.09.2020 06:00
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova številka revije: Ključni podatki podjetja morajo biti v vsakem trenutku na varnem

Podatki so najpomembnejši del vsake mobilne naprave ali računalnika, tako za poslovno kot tudi za zasebno rabo. Ključnega pomena so vedno dosegljivi podatki, hkrati pa moramo poskrbeti tudi za njihovo varnost.
Nova številka revije: Ključni podatki podjetja morajo biti v vsakem trenutku na varnem
Nova številka revije: Ključni podatki podjetja morajo biti v vsakem trenutku na varnem

Poleg dosegljivosti je najpomembnejša prav varnost podatkov, saj nam lahko nemoten dostop do naših podatkov povzroči veliko škodo. Poleg naštetega je pomembno tudi, da nam brskanje med množico podatkov prihrani čas in za storitev ne porabimo preveč finančnih sredstev.

Kot že omenjeno v uvodu, so podatki danes vredni več kot kadar koli. Za običajne uporabnike in predvsem manjša podjetja pride v poštev predvsem lokalna hramba (prenosni diski, SSD diski, trdi diski, USB ključki, spominske kartice in podobno), saj je ta način hranjenja podatkov vedno dostopen in tudi cenovno ugoden. Tovrsten način hrambe podatkov je pogosto tudi precej varen, vendar le, če so vzpostavljene osnove varovanja podatkov (na primer šifriranje, dostopne pravice, varna prijava in podobno). Različne mobilne naprave, prenosni ter stacionarni računalniki in podobno, morajo biti torej primerno zaščiteni. Poleg tega se moramo vedno zavedati, da smo za podatke na svojih napravah odgovorni sami, kar pomeni, da jih moramo obvarovati pred krajo, izgubo ali poškodbami, če želimo neprestano zagotavljati njihovo celovitost, zaupnost in razpoložljivost. Učinkovito se s tem spopadete z izdelavo varnostnih kopij, ki jih lahko hranite v oblaku ali na katerem od zunanjih medijev, kot so USB ključi, spominske kartice, zunanji trdi diski in podobno. Ti morajo biti prav tako ustrezno zaščiteni.

Mrežna hramba je običajno namenjena konsolidaciji in centralizaciji shranjevanja vseh vrst podatkov na enem mestu ali na omejenem številu strežnikov, torej je primerna za večja podjetja. Za ta namen se običajno uporabljajo omrežja NAS, ki so enakovredna datotečnim strežnikom, zato do podatkov na takšnih napravah dostopamo na ravni datotek na enak način kot do drugih omrežnih diskov. NAS je sistem trdih diskov, nahaja se neposredno v omrežju, zato predstavlja varen način (v primeru varne namestitve) hranjenja podatkov in rezervnega kopiranja. Ker v tem primeru podatkovni medij ni priključen na posamični računalnik, so podatki bolje varovani pred izgubo. Poleg tega omenjeni sistem računalniku ne jemlje sistemskih virov, kar omogoča večjo hitrost delovanja sistema. Podjetja lahko seveda vse bolj računajo tudi na oblačne storitve, ki so temu namenjene. V tem primeru jim ne bo treba skrbeti za strojno opremo, je pa toliko bolj pomembno, da poskrbijo za varnost podatkov s pravim dostopom in šifriranjem.

Primerjava težko pričakovanih Sony PS5 in Microsoft Xbox Series X

Seveda ne smemo pozabiti na Nintendo Switch, ki je prepričal zajeten delež uporabnikov, vendar pa napovedi kažejo, da bosta letošnja PlayStation 5 in Xbox Series X poskrbela za velik preskok. Kljub temu, da je znanih že precej informacij o novih konzolah, pogrešamo najbolj pomemben podatek, in sicer ceno. Znano je recimo tudi to, da bo Xbox Series X izšel novembra.


Več vsebine lahko preverite v sveži izdaji revije Računalniške novice, ki je že na voljo v vaši najljubši prodajalni časopisov in revij.

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte tudi:

  • Spotify in umetnost odkrivanja nove glasbe
  • Nokia 3310: 20 let legendarnega telefona, ki nam je spremenil življenje
  • Windows 10 bo samodejno arhiviral aplikacije

Sledite nam tudi na družbenih omrežjih:


Prijavi napako v članku