Procesorji
07.04.2021 11:40
Posodobljeno 3 dnevi nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kitajska z lastnim procesorjem nad Intel in AMD

Procesor Big Island je dovolj zmogljiv tudi za najzahtevnejša opravila.
Procesor Big Island je dovolj zmogljiv tudi za najzahtevnejša opravila.

Kitajska postaja vse bolj neodvisna tudi na področju procesorske tehnologije. To je s pripravo namenskega procesorja nedavno dokazala tudi organizacija Shanghai Tianshu Intellectual Semiconductor (Tianshu Zhixin). Ta se namreč pripravlja na komercializacijo njihovega edinstvenega procesorja s kodno oznako Big Island. Ta poleg procesorskih vsebuje tudi grafična jedra.

Procesor Big Island je izdelan s pomočjo 7-nanometrske tehnologije podjetja TSMC. Novost temelji na osnovi 24 milijard tranzistorjev, za shranjevanje ukazov pa je na voljo kar 32 gigabajtov pomnilnika HBM2. Podatkovna prepustnost pa znaša kar 1,2 terabajta na sekundo. Tu najdemo še podporo za hitro in nadvse uporabno podatkovno vodilo PCI Express 4.0 x16.

Nadvse zanimivi procesor Big Island se v praksi obnese več kot odlično. Pri polni obremenitvi namreč lahko novost doseže kar 37 TFLOPs računske moči. Po drugi strani pa grafični procesor Nvidia A100 doseže zgolj 19,5 TFLOPs računske moči. Zato ne preseneča, da procesor Big Island pri polni obrementivi porabi kar 300 vatov električne moči. Novost bo zato primerna predvsem za strežniške sisteme, ki bodo seveda uporabljeni predvsem na ozemlju Kitajske.


Prijavi napako v članku