Računalništvo, telefonija
29.08.2017 09:19
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kitajska bo povsem ukinila svobodo na internetu

Kitajska bo povsem ukinila svobodo na internetu
Kitajska bo povsem ukinila svobodo na internetu

Svetovni splet je načeloma svoboden in odprt medij. Ker ga policijske sile zaradi odprtosti, obsega in napredka tehnologije ne morejo učinkovito nadzirati, je tudi izjemno priročen medij tako za kriminalce kot teroriste. Zaradi tega so pričele države množično uvajati cenzuro svetovnega spleta, Kitajska pa je pri tem tem šla že tako daleč, da je cenzuro interneta kar uzakonila.

Kitajska agencija, ki skrbi za internet, je namreč nedavno objavila nov sklop pravil, ki bodo stopila v veljavo s 1. oktobrom letos. Državnim organom dajejo pooblastila, da sledijo prav vsem aktivnostim uporabnikov na spletu, nadzoru pa bodo podvrženi tudi ponudniki internetnih storitev v državi. V skladu z novimi pravili bo prepovedana celo uporaba psevdonimov oziroma lažnih imen na internetnih forumih, družbenih omrežjih in podobnih platformah. Za odpravo anonimnosti bodo seveda zadolženi ponudniki internetnih storitev, ki bodo morali uporabnike spremljati na zahtevo oblasti. Poleg tega bodo ti zadolženi za to, da bodo uporabniki registrirani s svojimi pravimi imeni, v primeru nepravilnosti pa bodo dolžni uporabnike nemudoma prijaviti oblastem.

Verjetno ni več skrivnost, da so kitajske oblasti nedavno sprejele tudi odločitev, da bodo z naslednjem letom uvedle popolno prepoved uporabe navideznih zasebnih omrežij (VPN). Prepoved bo stopila v veljavo s prvim februarjem 2018, uporabljala jih bodo lahko le izbrana podjetja. Poleg tega se bodo morala registrirati pri enem izmed tamkajšnjih ponudnikov internetnih storitev.


Prijavi napako v članku