Računalništvo, telefonija
30.07.2018 13:51

Deli z drugimi:

Share

Kdaj lahko pričakujemo več 10-nm procesorjev Intel?

Intel naj bi težave z 10-nm proizvodnim procesom rešil šele v drugi polovici prihodnjega leta.
Intel naj bi težave z 10-nm proizvodnim procesom rešil šele v drugi polovici prihodnjega leta.

Medtem ko podjetje AMD nove procesorje niza kot za stavo, imajo pri konkurenčnem podjetju Intel pri tem kar nekaj težav. Procesor Core i3-8121U je namreč trenutno njihov edini procesor, ki je izdelan s pomočjo 10-nanometrske tehnologije, na nove pa po treba čakati še kar precej časa. Večje količine in množično proizvodnjo procesorjev Intel, ki temeljijo na napredni 10-nanometrski tehnologiji, se namreč pričakuje šele v drugi polovici prihodnjega leta.

Pri tem je zanimivo tudi to, da so bili procesorji Intel izdelani s pomočjo 10-nanometrske tehnologije pripravljeni že leta 2015, a so se težave vrstile ena za drugo. Tudi s procesorjem Core i3-8121U je bilo veliko težav, največ pa v težavi združitve 10-nanometrskih procesorskih sredic z vgrajeno grafično kartico. Vse te težave pa naj bi bile odpravljene najkasneje v drugi polovici leta 2019.

Pri podjetju Amd pa trenutno navdušujejo z drugo generacijo procesorjev Ryzen, ki so izdelani s pomočjo 12-nanometrske tehnologije, saj ti nudijo odlično zmogljivost, nizko porabo električne energije in so cenovno zelo dostopni. V naslednjem letu pa bo že ponudilo v prodajo nove procesorje, ki bodo izdelani s pomočjo 7-nanometrske tehnologije, kar bo podjetju Intel povzročilo še več preglavic.


Prijavi napako v članku