25.04.2012 15:02
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Katerih elektronskih naprav se trenutno ne splača kupovati?

Kdor hitro da, dvakrat da!
Kdor hitro da, dvakrat da!

Računalničarji preprosto obožujemo nakupovanje novih elektronskih naprav. Dejanski nakup se po navadi zgodi nekoliko kasneje od uradne predstavitve, saj denarja ni nikoli toliko, kot bi si ga dejansko želeli. Ker največji proizvajalci elektronskih naprav predstavijo novosti tik pred poletjem, se takoj porodi vprašanje, ali je smiselno, da težko pričakovano napravo kupimo sedaj ali raje počakamo na prihod napovedanih novosti.

Da bi v teh kriznih časih nakupovali nekoliko bolj preudarno, se z nakupom določenih elektronskih naprav splača nekoliko počakati. Na ta način bomo za naš denar dobili kar se da največ. Raziskava trga, ki so jo opravili raziskovalci podjetja Gizmodo, je pokazala, da se trenutno ne splača investirati v nakup televizijskih sprejemnikov, prenosnih računalnikov ter pametnih mobilnih telefonov Apple iPhone in Samsung Galaxy S.

Televizijski sprejemniki

Zdajšnji televizijski sprejemniki po večini še niso povsem prilagojeni prikazovanju vsebin s svetovnega spleta. Zaradi tega se z njihovim nakupom splača počakati vsaj do druge polovice letošnjega leta. Takrat naj bi na trg še množično prispeli pametni televizorji, opremljeni z mobilnimi operacijskimi sistemi, kot je na primer Android. Njihove maloprodajne cene naj bi bile dostopne tudi malo manj premožnim uporabnikom.

Pametni mobilni telefoni

Na trgu pametnih mobilnih telefonov sta trenutno najbolj pričakovana pametna mobilna telefona Apple iPhone 5 in Samsung Galaxy S3. Ker bosta nova mobilnika na prodaj še letos, se sedanjih modelov kakopak ne splača kupovati. Mobilnik iPhone 4S na primer temelji na osnovi pol leta stare platforme, medtem ko bo Samsung Galaxy S2 po vsej verjetnosti le bleda senca njegovega naslednika. Ker bosta maloprodajni ceni novincev po vsej verjetnosti enaki zdajšnjima modeloma, se vsekakor splača počakati z nakupom. Poleg tega se bosta zdajšnja modela zagotovo pocenila.

Prenosni računalnik

Z nakupom prenosnega računalnika se splača počakati vsaj do junija. Takrat bodo namreč na trg prišli prvi prenosniki, ki bodo za preračunavanje podatkov uporabljali Intelov procesor Ivy Bridge. Procesorske sredice novincev so namreč izdelane s pomočjo napredne 22-nanometrske tehnologije, kar pomeni, da pri delovanju porabijo precej manj električne energije od zdajšnjih rešitev (Sandy Bridge). S tem se bo posledično avtonomija prenosnikov znatno podaljšala. Če bo procesorju pri preračunavanju podatkov zmanjkalo moči, bo ta poskrbel za samodejno zvišanje frekvence delovanja procesorskih jeder, in sicer do največ 400 megahercev. Tu seveda velja omeniti še podporo za vodilo USB 3.0 in polno združljivost s prihajajočim Microsoftovim operacijskim sistemom Windows 8.


Prijavi napako v članku