Računalništvo, telefonija
14.09.2018 08:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Katere igralne konzole vohunijo za vami?

Xbox One posreduje podatke o vaši lokaciji
Xbox One posreduje podatke o vaši lokaciji

V drguem delu izmed mnogih, vam predstavljamo nekaj vsakodnevnih igralnih konzol, katere zbirajo kar nekaj podatkov o svojih uporabnikih. Koristno ali kompletno nepotrebno? Večina izdelkov in storitev, katere uporablja sleherni uporabnik, je dan danes povezanih s svetovnim spletom.

Tukaj pa gre ne malo krat tudi za vprašanje zasebnosti. Namreč, v raznih dolgih in nepreglednih pogojih uporabe se večkrat skrivajo tudi takšni členi, kjer lahko razberemo, da izdelek ali storitev zbira tudi zasebne informacije, katere so popolnoma nepotrebne, vendar za podjetja “koristne” za “izboljšavo” svojih izdelkov. Pa je temu res tako?

Težava se pojavi tudi pri nekaterih igračah, katere so za uporabnika bolj ali manj “varne”, ampak v sami kodi in pogojih uporabe se skrivajo marsikatere skrivnosti. Najslabše pa odnesejo potrošniki, saj so primorani sprejeti te pogoje, če želijo izdelke ali storitve sploh uporabljati.

Microsoft Xbox One

Priljubljena igralna konzola podjetja Microsoft zbira presenetljivo “malo” podatkov o uporabniku. Tako na primer podjetu posreduje samo podatke o vaši lokaciji, medtem ko kamere in mikrofona sploh ne potrebuje. Prav tako ima pestro izbiro nastavitve zasebnosti, kot tudi možnost, da od podjetja zahtevamo izbris vseh podatkov. Še zmeraj pa posreduje kar nekaj statisičnih podatkov za prilagojene oglase.

Sony Playstation 4

Kdo še ni slišal za to popularno igralno konzolo enega izmed največjih podtjetji na svetu? Čeprav gre tukaj za zelo zmogljivo strojno opremo, pa ta ne potrebuje dostopa do kamere, niti do mikrofona, niti ne zbira podatkov o uporabnikovi lokaciji. Še več. Tako kot Microsoftova Xbox One konzola, omogoča nastavitve zasebnosti, kot tudi izbris podatkov. Za razliko od Xboxa, pa Playstation ne posreduje nobenih statističnih podatkov o uporabniku za prilagajanje oglasnih sporočil.

Nintendo Switch

Še zadnja, vendar ne poslednja konzola. Nintendo Switch. Tudi ta, kot Sonyjeva Playstation konzola, ne potrebuje dostopa do kamere, mikrofona in lokacije, ter ima kar nekaj nastavitev zasebnosti, kot tudi možnost izbrisa vseh osebnih podatkov. Vendar prav tako kot Xbox One, tudi ta konzola pošilja statisične podatke uporabnikov, za prilagajanje oglasov.


Prijavi napako v članku