Računalništvo, telefonija
12.09.2018 08:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Katere igrače vohunijo za vami?

Priljubljena igrača, ki lahko prisluškuje pogovorom
Priljubljena igrača, ki lahko prisluškuje pogovorom

V tem prvem delu izmed mnogih, vam predstavljamo nekaj vsakodnevnih igrač, katere zbirajo kar nekaj podatkov o svojih uporabnikih. Koristno ali kompletno nepotrebno? Večina izdelkov in storitev, katere uporablja sleherni uporabnik, je dan danes povezanih s svetovnim spletom.

Tukaj pa gre ne malo krat tudi za vprašanje zasebnosti. Namreč, v raznih dolgih in nepreglednih pogojih uporabe se večkrat skrivajo tudi takšni členi, kjer lahko razberemo, da izdelek ali storitev zbira tudi zasebne informacije, katere so popolnoma nepotrebne, vendar za podjetja “koristne” za “izboljšavo” svojih izdelkov. Pa je temu res tako?

Težava se pojavi tudi pri nekaterih igračah, katere so za uporabnika bolj ali manj “varne”, ampak v sami kodi in pogojih uporabe se skrivajo marsikatere skrivnosti. Najslabše pa odnesejo potrošniki, saj so primorani sprejeti te pogoje, če želijo izdelke ali storitve sploh uporabljati.

Tako na primer priljubljena igrača Sphero SPRK+ lahko brez vaše vednosti dostopa do kamere v mobilnem telefonu, kot tudi do mikrofona, čeprav to največkrat ni potrebno. V aplikaciji tudi ne moremo nastavljati zasebnosti, lahko pa zaprosimo podjetje, da izbriše vse naše osebne podatke, če se za takšno potezo odločimo.

Prav tako igrača BB-8 od podjetja Sphero lahko “vohuni” za vašim mikrofonom, kot tudi razpošilja vaše statistične podatke oglaševalskim podjetjem, da za vas pripravijo “boljše” oglase.

Celo Adidasova miCoach pametna nogometna žoga lahko uporablja kamero, mikrofon in sledi vaši lokaciji. Na žalost tudi tukaj ne moremo v aplikaciji posebej nastaviti zasebnosti, lahko pa zahtevamo izbris svojih osebnih podatkov iz baze podjetja.


Prijavi napako v članku