Računalništvo, telefonija
15.11.2017 10:46

Deli z drugimi:

Share

Kaspersky Lab s Svetom Evrope podpisal sporazum za zaščito človekovih pravic na internetu

Kaspersky Lab s Svetom Evrope podpisal sporazum za zaščito človekovih pravic na internetu
Kaspersky Lab s Svetom Evrope podpisal sporazum za zaščito človekovih pravic na internetu

Danes že 50 odstotkov svetovnega prebivalstva uporablja internet, število uporabnikov pa iz leta v leto narašča. Ker internet igra pomembno vlogo v življenju številnih ljudi, predstavlja področje, kjer bi morale biti zaščitene tudi človekove pravice. Žal pa so te pogosto kršene. Da bi se to spremenilo, je Svet Evrope v sredo, 8. novembra 2017, podpisal sporazum z družbo Kaspersky Lab in še nekaterimi drugimi vodilnimi tehnološkimi podjetji. Partnerji so se skupaj zavezali k spodbujanju odprtega in varnega interneta.

Podpis sporazuma je potekal med slovesnostjo v Strasbourgu na prvi dan Svetovnega foruma za demokracijo. Sporazum sta podpisala Anton Shingarev, podpredsednik za javne zadeve v družbi Kaspersky Lab, in generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland. Namen sporazuma je razširiti varstvo človekovih pravic, demokracijo in vladavino prava na internet.

Poleg predstavnikov družbe Kaspersky Lab, so sporazum v obliki izmenjave pisem podpisali še predstavniki sedmih vodilnih tehnoloških podjetij: Apple, Deutsche Telekom, Facebook, Google, Microsoft, Orange in Telefónica. Sporazumu se je zavezalo tudi šest svetovnih tehnoloških združenj: Združenje računalniške in komunikacijske industrije (CCIA), DIGITALEUROPE, Evropsko združenje malih in srednje velikih informacijskih podjetij (the European Digital SME Alliance), Evropsko združenje telekomunikacijskih operaterjev (ETNO), organizacija za varstvo pravic mobilnih operaterjev GSMA in organizacija Global Network Initiative (GNI).

Partnerski sporazum je med prioritetami Strategije Sveta Evrope za upravljanje interneta za obdobje 2016–2019. Namen te je zaščititi internetne uporabnike z vzpostavljanjem demokracije na spletu in zagotavljanjem zaščite človekovih pravic na internetu. Da bi dosegli zastavljene cilje, se je skupina podpisnikov – ki je v prihodnje odprta za sodelovanje tudi z drugimi partnerji – strinjala glede ključnih področji sodelovanja, med njimi tudi:

– zaščita otrok pred spolnim izkoriščanjem in zlorabami,

– svoboda izražanja na spletu,

– pravica do zasebnosti in varstva osebnih podatkov,

– izobraževanje za demokratično državljanstvo,

– enakost spolov na spletu,

– boj proti kibernetskemu kriminalu in terorizmu,

– kultura in digitalizacija.

Anton Shingarev, podpredsednik za javne zadeve v družbi Kaspersky Lab, je povedal: »Internet je edinstven prostor, kamor vsakodnevno zahajamo. Omogoča nam prebiranje novic in uporabo družbenih omrežij, načrtovanje počitnic, nakupovanje in urejanje financ. Pri tem vsak dan za seboj puščamo velik digitalni odtis. Hkrati je ta edinstven prostor izpostavljen resni grožnji. Kibernetski kriminalci želijo internet izkoriščati in zlorabljati, teroristi ga uporabljajo za novačenje, oblasti pa so zaposlene z njegovo regulacijo. V družbi Kaspersky Lab smo veseli sodelovanja s Svetom Evrope in širšo skupino vplivnih organizacij. Skupaj si prizadevamo, da bo internet varen in zaščiten, saj bomo le tako lahko vsi še naprej uživali polno digitalno življenje.«

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku