Triki in nasveti
13.11.2010 14:28
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preverimo, ali je datoteka okužena, preden jo odpremo

Preverimo, ali je datoteka okužena, preden jo odpremo
Preverimo, ali je datoteka okužena, preden jo odpremo

Nepričakovano ste prejeli elektronsko pošto s priponko od neznanega pošiljatelja ali pa neka spletna stran od vas zahteva, da namestite neko programsko opremo, ki je ne poznate. Od prijatelja dobite okužen USB ključek, ki vam kaj hitro lahko zruši računalnik. Ja, vaše domneve so pravilne: Če niste prepričani o izvoru določene datoteke, je raje ne odpirajte, preden ne opravite hitrega detektivskega dela. Preverjanje sumljivih datotek vam bo namreč vzelo veliko manj časa kot pa čiščenje okuženega računalnika. Ta vodič vam bo razkril ukrepe, s katerimi se boste lahko zaščitili.

Zanesite se na programsko opremo
Vaša varnostna programska oprema (kot je protivirusni program ali anti-malware program) najverjetneje premore funkcijo, s katero lahko preverite datoteko preden jo odprete (ali celo preden se ta prenese na vaš računalnik). No, pa poglejmo kako:

1. Poiščite datoteko, ki bi jo radi preverili
2. Po desnem kliku miške se vam bo odprl vsebinski meni
3. Poiščite polje “Scan with” ali “Scan file” oz. nekaj podobnega in s klikom nanj zaženite preverjanje varnosti te datoteke.

Če vaše programske opreme ni v tem meniju, jo odprite direktno iz vašega Start menija in uporabite ciljano iskanje ranljivih datotek (včasih je ta možnost na seznamu naprednih opcij).

Raziskujte na spletu
V primeru, ko datoteke še ni na vašem računalniku, vaša programska oprema pa ne omogoča preverjanje datotek, ki se skušajo namestiti iz določene spletne strani, vam svetujemo naslednje:

1. Zberite čim več podrobnosti o sumljivih datotekah. Zabeležite ime programske opreme, kot tudi ime spletne strani, na kateri ste jo zasledili.
2. Naslednji korak je iskanje imena na internetu. Legitimnost in varnost programske opreme se bo po navadi pokazala že po prvih nekaj rezultatih. Če iskanje posreduje še vedno nejasne rezultate, v iskanju uporabite še besede “malware”, “safe”, ali “remove”. Preverite tudi sam ugled spletne strani, ki od vas zahteva namestitev programske opreme. Če še vedno niste prepričani, raje ne tvegajte.

Posodobite programsko opremo
1. Najnovejše različice brskalnikov zmorejo nadziranje prenesenih datotek, opozarjanje pred škodljivimi programi in blokiranje najnovejših odkritih varnostnih težav.
2. Večina e-poštnih programov preveri datoteke preden se prenesejo. Bodite pozorni na kakršnakoli opozorila.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več