Triki in nasveti
05.07.2018 13:39
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako v celoti izkoristiti kamero telefona Huawei P10?

Kako v celoti izkoristiti kamero telefona Huawei P10?
Kako v celoti izkoristiti kamero telefona Huawei P10?

Dvojna Leica kamera na zadnji strani telefonov Huawei P10 in P10 Plus je eden glavnih razlogov, zakaj se odločiti za nakup teh pametnih telefonov. Fotografije so zares vrhunske, ne glede na to ali slikamo barvno, črno-belo, ali s široko zaslonko, ali brez nje. Tudi, če nismo najbolj vešči fotografiranja, nam P10 dvigne samozavest in nam da občutek, da stvar zares obvladamo. Ko sem sam začel fotografirati z modelom P10, enostavno nisem želel prenehati, kajti na voljo je nekaj vrhunskih efektov in načinov, ki vsako fotografijo naredijo popolno.

Če je P10 prvi Huaweijev telefon, ki ste ga kupili, potem boste verjetno potrebovali nekaj časa, prede zares osvojite kamero in kompatibilno programsko opremo. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako v celoti izkoristiti kamero telefonov Huawei P10 in P10 Plus, prav tako pa smo zajeli intuitivni uporabniški vmesnik, ki ga premoreta oba modela.

Za začetek …

Huaweijevo glavno aplikacijo za fotografiranje je tako kot lečo pomagalo razviti podjetje Leica; dodali so kar nekaj lastnih prvin programske opreme, ki pa deluje brezhibno. Je zelo intuitivna ter atraktivna že po samem dizajnu, P10 pa je ravno zaradi uporabniškega vmesnika kamere med najbolj zaželjenimi telefoni na trgu. Kot lahko vidimo se nam tako, ko odpremo aplikacijo pojavi okno z različnimi ikonami, med katerimi lahko izbiramo želeni način fotografiranja.

Med vsemi nastavitvami zajemanja – mreža kamere, utišaj, časovnik itd. – predlagamo, da izberete eno od mrež kamere. S to lastnostjo boste brez težav zajeli želeno kompozicijo fotografije in kljub temu, da Huawei ponuja precej kompleksnih možnosti, je najbolj osnovna “mreža” zagotovo najbolj primerna za vse uporabnike.

Na glavnem zaslonu kamere, v spodnjem delu ekrana, imamo na voljo tri gumbe. Takoj, ko odpremo aplikacijo lahko začnemo fotografirati, če izberemo gumb na desni strani pridemo v video način, na desni strani pa je bližnjica za vstop v galerijo. Preden pa začnete fotografirati vam zares priporočamo, da se malce poigrate z ostalimi načini ter tako izkoristet potencial.

Portret, široka zaslonka in še več

Med vsemi načini, ki so na voljo, boste največ zagotovo uporabljali dva: portretni način inširoko zaslonko. Prva ikona je v obliki človeka in druga v obliki leče kamere. Izberite portretni način in kamera se avtomatsko prilagodi za fotografiranje ljudi. P10 “pametno” najde obraze in potem s pomočjo kompleksnega sistema 190 točk v 3D okolju do potankosti prilagodi sceno človeku – v ta kompleksen sistem so vključeni umetni viri svetlobe, ki zameglijo ozadje in fotografiji nudijo prav poseben, umetniški vtis, hkrati pa se barve v ozadju izpopolnijo.

Da ne bi mislili, da je portretni način možno uporabiti samo v barvnih fotografijah. Izberite črno-beli način in že lahko fotografirate portret v črno-beli kombinaciji. Portretni način lahko uporabljamo tako na sprednji kot tudi zadnji kameri, vedno pa si lahko nastavimo tudi raven lepote, ki nam fotografijo že v štartu izpopolni, še preden smo jo sploh zajeli. Kljub temu, da vam mi lahko svetujemo, kako fotografirati, je najbolj pomembno to, da sami preizkušate razne načine in tako prilagodite načine sebi.

Če se sedaj osredotičimo na efekt široke zaslonke, lahko vidimo, zakaj je v tem trenutku tako popularen v svetu fotografije. Ko je efekt aktiviran se nam ob strani ekrana pojavi še en gumb, s katerim upravljamo lečo kamere, hkrati pa lahko uravnavamo intenzivnost zamegljenosti ozadja. Seveda pa nam ni potrebno zapravljati preveč časa za nastavljanje pravega razmerja med ozadjem in glavnim objektom slike, kajti vse to se da naknadno urediti v urejevalniku.

To lahko storimo tako, da odpremo galerijo in poiščemo enako ikono leče kamere kot smo jo izbrali za fotografiranje s široko zaslonko. Izberemo ikono in potem izberemo še področje fotografije, za katero si želimo, da je v fokusu. Drsnik na dnu ekrana nam omogoča nastavljanje širine zaslonke. Poleg tega imamo na voljo še filter gumb za dodajanje efektov.

Skupaj tvorita ta dva načina kamero, ki Huawei P10 povzdigne v enega najbolj raznolikih, kreativnih in kompetentnih telefon kar jih je.

Pro način

Avtomatski način fotografiranja telefona Huawei P10 je za večino ljudi povsem dovolj in praktično vse kar potrebujejo. Po pisanju strokovnjakov fotografije je avtomatski način čisto dovolj za vrhunske fotografije in če se nam ravno ne da ukvarjati z raznoraznimi načini fotografiranja, bomo prav tako zadovoljni z rezultati. Ne glede na to obstajajo okoliščine, ki s Pro načinom pridejo bolj do izraza. Govorimo o fotografiranju ob slabi svetlobi, ali fotografiranju premikajočih se objektov.

Odprite aplikacijo in nad sprožilcem boste opazili podolgovati gumb, ki ga, če želimo vstopiti v Pro način, potegnemo navzgor. Pojavi se nekaj novih gumbov, s katerimi upravljamo tako, da se postavimo na določeni gumb in če spremembe želimo shraniti, ostanemo na gumbu. Da je sprememba shranjena vemo tako, da dobimo kratko obvestilo, poleg številke pa se pojavi oranžna pika. Če se želimo vrniti v prvotno stanje, enostavno ponovimo postopek z daljšim pritiskom in to je vsa znanost.

Aktivirajte Pro način, če želite preizkusiti nekaj novih nastavitev. Podrsajte levo in na voljo vam bodo nove opcije, med drugim tudi shranjevanje fotografij v RAW formatu in horizontalni indikator ravni. Ne pozabite, Pro način deluje tudi ob snemanju videov.

Ostali načini in efekti

V standardnem pogledu kamere poiščite dva gumba, eden je v obliki filma in drugi je v obliki treh krogov, ki so eden v drugem. Ikona filma je za izbiranje med tremi različnimi Leica filtri – standarden, žive barve in tekoče barve.

Če izberemo ikono Več, lahko izbiramo med ekstra načini: Dobra hrana, Vodni žig in Zvočna opomba. To je spet nekaj za tiste bolj zahtevne uporabnike, ki iščejo, kako bi zares do potankosti lahko izkoristili kamero telefonov Huawei P10 in P10 Plus

Urejanje fotografij

Dejstvo je, da smo le redkokdaj zadovoljni s fotografijo, ki jo naredimo in potem potrebujemo neko apliacijo ali orodje, s katerim popravimo tiste pomanjkljivosti. Ravno pred kratkim smo pisali o aplikacijah za urejanje fotografij, vendar bi tukaj radi izpostavili Huaweijevo lastno orodje za urejanje fotografij, ki se je izkazalo kot zelo učinkovito. Orodje je vgrajeno direktno v aplikacijo Galerija. Izberemo torej fotografijo, ki jo želimo urediti in izberemo gumb Uredi.

Na voljo imam širok spekter orodij za urejevanje fotografij – rezanje, rotiranje, razne filtre, vodni žig ipd. Za urejanje celotne slike izberemo gumb Prilagodi, kjer se lahko igramo z nasičenostjo, kontrastom, svetlobo, ostrino, poudarki, odtenkom itd. Zgoraj desno imamo vseskozi gumb PRIMERJAJ, s katerim lahko primerjamo trenutno sliko z originalom. Ko se nam zdi, da je izdelek dober, lahko sliko shranimo s pritiskom na gumb Shrani v desnem zgornjem kotu.

Huawei je v sodelovanju z GoPro-jem prednastavil tudi programsko opremo Quik, s katero lahko urejamo naše videoposnetke. Dodajamo jim lahko glasbeno podlago, tekst in delamo video na podlagi enega dogodka. Huawei nam sam avtomatsko naredi predogled fotografij, za katere sklepa, da so nastale na eni lokaciji oz. ob eni priložnosti in mi potem izberemo kaj, če sploh, vključimo v videe.

Nekaj nasvetov glede uporabe kamere modelov Huawei P10 P10 Plus smo vam podali, sedaj pa je na vas, da preizkusite in sebi po meri prilagodite efekte ter načine fotografiranja.


Prijavi napako v članku