Triki in nasveti
20.12.2007 15:47
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako ustvariti digitalno umetnino?


Obrišemo …

Digitalna umetnost je z razvojem grafičnih programov dobila krila in tako je moč na spletu najti take ali drugačne umetnine milijonov ljudi, ki se profesionalno ali amatersko ubadajo z njo. Strani kot sta deviantART ali flickr so priljubljena zbirališča teh umetnikov iz celega sveta. Če vas je zamikalo, da bi se tudi sami preizkusili na področju digitalne umetnosti, vam bomo tukaj pokazali nekaj trikov, s katerimi lahko ustvarjate svoje umetnine.

Recimo, da želimo prirediti dve fotografiji, posneti na kakem potovanju, ter iz njiju napraviti surrealistično umetnino. V programu Adobe Photoshop, najprej z dvojnim klikom na plast (layer) odklenemo fotografijo, potem pritisnemo na orodje svinčnik (Pen Tool) ter podrobno obrežemo obris živali, osebe, zgradbe oz. stvari, ki jo hočemo uporabiti, v našem primeru je to tiger. V zavihku poti (Paths) s sočasnim držanjem tipke CTRL pritisnemo na obrisano pot ter jo tako označimo. Sedaj lahko obrisano stvar prenesemo na drugo fotografijo poljubnega motiva, v našem primeru zelenice v velemestu.


… prenesemo …

Tako, zdaj imamo že dokaj nenavadno podobo, ki je ne vidimo vsak dan, tiger v velemestu. Da bo stvar bolj prepričljiva pa bomo dodali tigru še senco.

Najprej z desno tipko na miški kliknemo na plast, na kateri se nahaja tiger, ter v prikazanem meniju na podvoji plast (Duplicate Layer). Novo plast poimenujemo senca ter jo pomaknemo pod plast originalnega tigra. Nato pritisnemo na meni urejanje (Edit) in na možnost preobrazi (Transform) ter še enkrat na deformiranje (Distort). Sedaj lik oblikujemo tako, da bo predstavljal senco tigra. Ko smo zadovoljni, v meniju slika (Image) izberemo prilagoditve (Adjustments) ter barvna prevleka (Color Overlay), kjer nato izberemo črno barvo. V zavihku plasti samo še zmanjšamo prosojnost (Opacity) plasti senca.


… napravimo senco …

… podvojimo plast …

Za zaključek naše mojstrovine še enkrat označimo plast senca ter v meniju filtri (Filter), zameglitev (Blur), malce zameglimo senco, da zgleda bolj realno. Isto lahko naredimo še na plasti, na kateri se nahaja tiger. Tako, slika je narejena in pripravljena na svetovno slavo, ali pa ne …


… končni izdelek.


Prijavi napako v članku