Televizorji
11.03.2021 13:25
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako učinkovito in varno očistiti ekran televizorja?

Čiščenje televizorjev ni prav posebna znanost, je pa kljub temu potrebno upoštevati nekaj osnovnih pravil, da ne bi poškodovali ekrana in pripadajočih komponent. Z upoštevanjem naših nasvetov bo vaš televizor bolj čist, kot kdajkoli prej.
Čiščenje televizorja ni težko, hitro pa lahko naredimo kakšno napako.
Čiščenje televizorja ni težko, hitro pa lahko naredimo kakšno napako.

Različni televizorji so lahko občutljivi na različne načine. Zato je nujno, da način čiščenja prilagodimo vrsti televizorja. Na primer, HD televizorji, kot so OLED in LCD naprave, znajo biti zelo občutljivi in jih lahko hitro popraskamo. Pri tovrstnih napravah moramo biti posebej pozorni.

Obstaja pa nekaj splošnih priporočil, kako karseda najbolj učinkovito očistiti ekran vseh televizorjev.

Kako očistiti ekran televizorja?

Preden začnete ne pozabite, da je potrebno biti nežen. Ekran televizorja je občutljiv in če niste pazljivi, ga lahko hitro poškodujete, ali celo prevrnete. Splača se biti nekoliko bolj pazljiv, kajti popravilo ekrana je precej večja težava, kot pa čiščenje.

Preden začnete s čiščenjem ugasnite televizor. S tem zmanjšamo tveganje za kakršnokoli elektronsko ali tehnično škodo, poleg tega pa se na temnem ekranu televizorja lažje opazi prah in umazanijo.

Uporabite mehko, suho krpo. Krpa iz mikrovlaken je odlična izbira: krpe iz mikrovlaken najdemo v številnih trgovinah, za zelo dostopno ceno, poleg tega pa njihov material ulovi prah in recimo tudi lase, brez da bi poškodoval ekran ali za seboj pustil vlakna. Če pa ste slučajno kakšno krpo dobili ob nakupu televizije, uporabite to.

Krpe iz mikrovlaken so idealne za čiščenje ekranov televizorjev, brez da bi jih pri tem poškodovale.

Pri čiščenju televizorjev ne uporabljajte kemikalij. Agresivne kemikalije lahko poškodujejo ekran in vsakršna vlaga, ali kapljice, ki odtekajo v odprtine, lahko celo sprožijo vžig naprave.

Ekran brišemo s počasnimi, krožnimi gibi. Če je vaš televizor postavljen tako, da ga ob tem lahko prevržete, vam svetujemo, da z eno roko držite krpo, z drugo pa podpirate televizijo. Še enkrat, bodite nežni: ne pritiskajte preveč na ekran.

Pobrišite tudi stranske stranice in zadnjo stran televizorja. Ekran vašega televizorja ni edina površina, na kateri se nabira prah – pobrišite tudi kable in okvir televizorja. Še posebej bodite pozorni na zadnjo stran televizorja. Prav tako lahko pobrišete priključke.

Če morate očistiti ekran nekoliko bolj temeljito, lahko uporabite majhno količino vode. Ne nanašajte vode direktno na ekran, temveč na rahlo namočite krpo in nežno pobrišite umazanijo. Če na ekranu slučajno opazite bolj trdovratne madeže, lahko uporabite kakšno kapljico detergenta za čiščenje posode. Po koncu še enkrat pobrišite površino s suho krpo.

Vas zanima več iz te teme?
zasloni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

IMEDIA GSM d.o.o.

Prvomajska ulica 39, 5000 Nova Gorica, Tel: 08 205 86 61
Mishop.si je spletna trgovina, specializirana za prodajo električnih aparatov znamke Xiaomi (posebej pametnih telefonov, pa ne samo teh) na slovenskem območju. Storitve: - naročila ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več